Бензинът ще се задържи около 3 лв. за литър

Конфликтът в Украйна прави трендът възходящ

Надяваме се при успокояване на конфликта в Украйна цените на международните пазари да се успокоят, твърдят от бранша

Таванът на цената на горивата в България вероятно ще се задържи около психологическата граница от 3 лева за литър през следващите дни, заяви пред Нова тв Живодар Терзиев, председател на Българската петрола и газова асоциация.

„Опитваме се и задоволяваме нуждите на повечето от нашите клиенти. Недостигът на горива е логистичен поради ситуацията, която произтече в сряда вечерта. По отношение на цените – трендът е възходящ. Надяваме се при успокояване на конфликта в Украйна цените на международните пазари да се успокоят“.

Според Георги Ганев от Демократична България цените на горивата няма да спаднат докато продължава конфликтът в Украйна.
„Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата- общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но се вижда, че от началото на войната тези нива се поддържат. Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията“, каза той.

Той коментира още, че се направи опит у нас ситуацията с горивата да всее паника и някой да извлече дивиденти от това.

„Кой и защо не е ясно. Положението с горивата обаче не е като това със зърното – горивата се внасят. Проблемът е сериозен“, обясни той.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене