Община Благоевград води и преговори с украински бизнеси за релокация и ситуиране на дейността им в областния център на Пиринско

Кметът Илко Стоянов: Благоевград може да бъде не просто убежище, а постоянен дом за част от пострадалите от военния конфликт в Украйна

Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет – Благоевград да бъде разрешено настаняването на бежанци от военния конфликт в Украйна в социалните жилища, намиращи се в квартал „Освобождение“. Въпросът ще бъде разгледан на извънредно заседание на местния парламент, което предстои да бъде насрочено.

„Не можем и не бива да чакаме. Ситуацията, произтичаща от войната в Украйна, както всички знаем е много сериозна и смятам, че е важно да вземем своевременни, практични и адекватни решения. С общи усилия на местната власт, на бизнеса и на хората, живеещи тук, можем да превърнем Благоевград в постоянен дом на засегнатите от войната. Вярвам, че ние можем да сме полезни на тези хора, но и те ще бъдат в полза на нашето общество, като ги приобщим и им дадем възможност да работят като част от него“, категоричен е кметът Стоянов.

По време на пресконференция той обяви, че е в непрекъснат контакт с представители на бизнеса, които декларират желание и възможност да помогнат със средства за адаптация на бежанците към местната общност.

В началото на тази седмица беше създаден Координационен център към Община Благоевград, като съвместно с Български Червен кръст се набират и изпращат помощи на нуждаещи се хора в Украйна.

Освен това Община Благоевград води и преговори с украински бизнеси за релокация и ситуиране на дейността им в областния център на Пиринско.

„Ако погледнем назад към историята, ще видим, че Благоевград е надграждан като населено място и чрез бежански вълни. За пример можем да вземем 1913 г., когато тук идват много хора от Егейска и Вардарска Македония“, коментира кметът Стоянов.

Община Благоевград планира и прилагане на комплекс от балансирани мерки в помощ на потърпевшите от размириците в Украйна. Сред планираните действия са осигуряване на безплатни купони за млечна кухня за по-малките деца, готовност за записване в детски градини, осигуряване на специалисти и хора, владеещи украински език, които да помагат за по-бързата адаптация на децата в детските заведения. Предвижда се възможност за осигуряване на безплатни карти за градски транспорт и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене