МГЕРБ отхвърли обвиненията за паниката с горивата, Добрев пита за сделка с газа

В първия ден на войната през нощта се продаде газ на половин цена, заяви Делян Добрев

Младежката организация на ГЕРБ отхвърли обвиненията на премиера Кирил Петков, че те стоят зад създалата се паника с горивата. На извънреден брифинг, в който участваха Томислав Дончев и Делян Добрев, беше зададен и въпрос към правителството за сделка с газа, която е сключена в първия ден на войната.

„Имах проблем с дядо си, защото изсипах бидона с киселото зеле, за да напълня гориво“, каза Николай Алгафари от младежката организация. Според Николай Диков пък младежите от ГЕРБ били инструктирани да държат пуснати електроуредите си денонощно и по този начин предизвикали кризата с тока.

„Освен всички безобразия, които признахме, искам да призная и още един огромен грях, който направихме. Ние изпратихме г-н Свиленски на Шипка, за да освирка Кирил Петков”, заяви иронично Божидара Дончева.

„Да обвиняваш другите за това, че не можеш да се справиш, е дъното на безпомощността”, заяви Томислав Дончев.

„Правителството за пореден път реагира неадекватно. Във вечерта, в която хората се притесниха възникна психоза. Вместо правителството да реагира адекватно и да успокоят хората, те не направиха нищо. Търсиха кой да обвинят, накрая обвиниха нашите младежи“, каза Делян Добрев. „Още същата вечер в моя Facebook профил предложих на управляващите да излязат и да кажат, че ще отпуснат горива от Държавния резерв. Това не е екзотична идея, това го направиха в Щатите и в още 30 държави“, допълни още той.

Добрев се обърна към управляващите с въпрос за газова сделка, извършена в първия ден от инвазията на Русия в Украйна.

„22 часа след като започнаха да падат бомбите в Украйна, на нашата газова борса между 02:00 и 03:00 часа през нощта, в рамките на секунди се продаде газ на половин цена. Разликата в цената е половин млн. лв.“, заяви Добрев и попита: „Защо се продаде газ на половин цена през нощта с разлика в цената от половин милион лева? Чакам отговор на въпроса“.

„Има криза, защото няма лидерство, няма яснота“, заяви Томислав Дончев.

По-рано днес МГЕРБ отговориха на обвиненията на премиера Кирил Петков и с пост във Fаcebook.

„Ако не друго, днес Кирил Петков за пореден път показа няколко неща – некомпетентността на своето разпадащо се управление, неговата слабост да приема силни и принципни решения в полза на българските граждани и обхваналата го параноя, която е на път да го постави на една нога с един силно войнолюбов и откровено агресивен спрямо съседни държави и народи президент, но криещ се към настоящия момент в бункер”, пишат от МГЕРБ.

„Кирил Петков дължи преди всичко отговори на българските граждани за спиралата от кризи, в която се намира държавата – инфлационна, енергийна, социална, здравна и външнополитическа. Неговото правителство не може да излезе с ясна позиция или решения по нито един от належащите проблеми пред страната“, заявяват от младежката организация.

„В този ред на мисли скоро бихме могли да очакваме от премиера да каже, че:

От МГЕРБ сме виновни за пропутинската позиция на неговия коалиционен партньор БСП във връзка със санкциите срещу Русия.

От МГЕРБ сме виновни за позора, който беше нанесен на България от изказвания на вече бившия министър на Кирил Петков Стефан Янев, наричащ войната в Украйна „военна операция“.

От МГЕРБ сме виновни, че държавата бездейства във връзка с идващите от Украйна бежанци.

От МГЕРБ сме виновни, че правителството в своята некомпетентност не може да предприеме дори най-елементарно решение във връзка с ръста на цените на тока, храните, горивата.

Но не, г-н Петков. Ние не сме виновни за вашата некадърност„, заявяват от младежката организация на ГЕРБ.

https://www.vbox7.com/play:236efb9bd5

nova.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене