Банско с проект за пилотно внедряване на електромобили

Община Банско кандидатства с два екологични проекта по Програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ Балкани – Средиземно море 2014-2020 г. – за пилотно внедряване на електромобили, както и пилотни дейности за качествено управление на въздуха. Това стана ясно по време на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, където кметът Георги Икономов представи приоритетните проекти в града под Тодорка.

Предвижда се 12-местните микробуси да започнат да се движат първо на територията на Национален парк „Пирин“, а след това и в самия курорт. Те ще пътуват през 15 или 30 минути според натовареността от туристи през сезона.

„Развитието на градовете ни в посока, щадяща околната среда, е необходимост и задължение, затова ще продължим активно да работим в тази посока“, увери градоначалникът.

„Подготвяме документацията и търсим варианти за финансиране на проект за изграждане на допълнително водохващане за град Добринище, на проект за оформяне на парково пространство около река Глазне и рехабилитация на съществуващия градски парк в град Банско. Корекция на река Глазне с цел минимизиране на риска от наводнение в рамките на курортния град е сред приоритетите ни през настоящата година. Приключихме със санирането на жилищния блок, който отговаряше на изискванията в първия етап от Националната програма за енергийна ефективност и сме подали предложенията си за още седем сгради. По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. имаме подадени предложения за рехабилитация на вътрешна улична мрежа в Банско и за подобряване енергийната ефективност на читалищата в Банско и Добринище”, разкри градоначалникът.

Проектът за изграждане на допълнително водоснабдяване от местността Караманица за зимния курорт вече е в ход, наскоро с Министерството на регионалното развитие е подписано споразумение за финансиране на част от разходите. През есента на миналата година приключи проект, който позволи да се възстанови теренът, използван за депо за битови отпадъци чрез техническа рекултивация. През следващите три години ще тече и биологична рекултивация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене