Даниела Савеклиева, ГЕРБ: За 6 месеца в Община Благоевград не се случи нищо от обещаното от новоизбрания кмет Румен Томов, вместо това има масови уволнения на експерти и невярна информация за важни проекти

Фокус: Г-жо Савеклиева, да започнем с това какво се случва в Благоевград през последната половина година, след като на власт дойде новото управление? Виждате ли някаква промяна в града?

Даниела Савеклиева: Изключително съм притеснена, че вече 6 месеца родният ми град е в абсолютен застой. Като народен представител няма как да не съм загрижена, че областния център на Благоевградска област за 6 месеца няма нито един спечелен проект, няма нови инвестиции, няма разкрити работни места, не се случи нищо от това, което новоизбраният кмет Румен Томов обещаваше по време на предизборната кампания. И причината не е в обявената пандемия и извънредното положение. Показателно за това е, че именно по време на кризата в общинската администрация на Благоевград се правят масови уволнения на експерти, а на тяхно място се назначават хора с неясна квалификация. На фона на всичко това се налага да говорим за гафове на новата местна власт, които струват на всички ни милиони левове.

Фокус: Какви гафовете имате предвид?

Даниела Савеклиева: Благоевградски регион от години има сериозни проблеми с управлението на отпадъците, поради липса на реално функциониращо депо, в съответствие с европейските и национални изисквания. Общината е заплащала огромни разходи за транспортиране на отпадъците до други депа, извън региона, както и за отчисленията, предвидени в Закона за управление на отпадъците. Държaвaтa ни търпи ceриoзни критики oт Eврoпeйcкaтa кoмиcия във връзкa cъc зaбaвeнoтo изгрaждaнe нa дeпaтa в Бългaрия и пocтигaнe нa зaлoжeнитe eврoпeйcки изиcквaния в тaзи oблacт. Всички тези фактори налагаха максимално бързо да започне реалната експлоатация на депото. Дeпoтo край Бучино e изгрaдeнo cъc cрeдcтвa oт рeгиoнaлния бюджeт и e нa cтoйнocт близo 24 млн. лв. Oтгoвaря нa вcички eврoпeйcки изиcквaния и ще пoeмe oтпaдъцитe нa oбщинитe Блaгoeвгрaд, Cимитли, Рилa, Кoчeринoвo и Бoбoшeвo. То ще работи поне 100 години, а благодарение на сепариращата и компостиращата инсталация, отпадъците ще се превръщат в плодородна почва и във висококачествено гориво. Новото съоръжение бе посочено като пример „за кръгова икономика, при която отпадъците носят обществени ползи и добавена стойност, а не увреждат околната среда“. И вce пaк при гoтoвo дeпo c избрaн oпeрaтoр, подкрепения от БСП кмет на Благоевград Румен Томов, по неясни причини отмени влязлото в сила решение от 16 септември 2019 година на д-р Атанас Камбитов, с което е обявено класирането на участниците и е определен изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград“. След множество протакания от страна на новата местна власт Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с категорично решение, че процедурата трябва да бъде върната на етап цитирам: „Продължаване от последното законосъобразно действие за сключване на договор с определения изпълнител или за прекратяване при съобразяване с изложените в този акт мотиви“. И обясняват защо това трябва да се случи незабавно: независимо как се казва кметът на общината. Той – от името на общината като възложител – е длъжен или да сключи договор за изпълнение на дейностите по поръчката, или да я прекрати законосъобразно, ако действително е налице някоя от хипотезите на чл. 110, ал. 5 от ЗОП. Действията на кмета Томов са в противоречие и на решение на Министерския съвет, с което се регламентира депонирането на отпадъците.

Фокус: Какъв е резултатът от всичко, което се случи?

Даниела Савеклиева: Резултатът от тази сага, продължила над 5 месеца, струва на благоевградчани 1 500 000 лв. Но защо, не е ясно и до днес. Няколкократно, на поредни редовни сесии на Общински съвет – Благоевград, съветниците от ПП ГЕРБ, задаваха конкретни и ясни въпроси на кмета Томов, свързани с отмяната на влязлото в сила решение за избор на изпълнител и прекратената от него процедура. На въпроса, относно финансовите последици за жителите на общината от взетото еднолично решение, отговор не бе получен. На въпроса дали общинското дружество „Биострой“ ЕООД притежава необходимия технически и експертен ресурс за експлоатация и стопанисване на депото, отговор също не бе получен. За съжаление от едноличното решение и политическите заигравания на кмета на Благоевград финансови загуби и тежки последици има и жителите на останалите общини Cимитли, Рилa, Кoчeринoвo и Бoбoшeвo.

Фокус: Само преди дни излезе информация за наложена финансова корекция наложена от МРРБ на община Благоевград, по проект за европейско финансиране в сферата на социалните услуги. Ще разясните ли малко повече на нашите слушатели какво точно се случва по този проект и най-вече наистина ли трябва да връщаме над 1 млн. лв.?

Даниела Савеклиева: Община Благоевград е първата в страната, осъществила такъв проект за изграждане на социални жилища. Тази инвестиция за над 9 млн. лева бе направена по проект на оперативна програма „Региони в растеж“ и затвърди водената по време на управлението на ГЕРБ социална политика в община Благоевград, насочена към уязвимите групи. Важно е да отбележим, че по време на изпълнението на проекта и до неговото приключване се осъществява стриктен контрол и няма забележки от страна на управляващия орган. Съвсем нормално е след финализирането му да има финансови корекции в размер на 5%, 10%, 25% или 100%. Наложената корекция е 25%, тя е само върху строителните дейности. Но общинското ръководство създава нова спекулация, услужливо пропускайки официалните данни.

Фокус: Какво имате предвид? Може ли малко повече конкретика?

Даниела Савеклиева: Всеки гражданин може да провери реалните финансови средства в системата ИСУН2020. Какво четем там: по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Благоевград“, проект „Изграждане на социални жилища в IV – ти микрорайон“ струва 9 009 433.84 лв., а не 9 500 000 лв. Тоест Община Благоевград е направила икономии за близо 500 000 лв. по различните дейности. Тук ще отворя една скоба. По принцип, за да кандидатства по проект една община, тя трябва да има средства за авансови плащания. В тази връзка Общински съвет -Благоевград е гласувал кредит за мостово финансиране на европейски проекти. До момента са получени 7 604 800 лв. Реално община Благоевград ще възстанови на управляващия орган само около 400 000 лв, а не както се твърди 1 700 000 лв. Притеснението ми е, че предстои кандидатстване за така наречените „меки мерки“, които също са част от проекта. Те са за квалификация и преквалификация на потребителите на тази социална услуга и за образователна интеграция на техните деца, което трябва да се случи до края на тази година. Имам сериозни опасения, че в момента екипа на Румен Томов няма административния капацитет да довърши този проект. И ако опасенията ми се окажат верни, Община Благоевград ще трябва да върне парите за целия проект на стойност над 9 000 000 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене