Явно поради подобни „съображения" остава неразгадан и мистериозен палеж на трактор на Георги  Калайджиев преди 2 години.

Уикенд: Шеф от „Вътрешна сигурност“ в МВР – Благоевград се изживява като арендатор тракторист

Зам.-шефът на „Вътрешна сигурност“ в полицейската дирекция в Благоевград Атанас Калайджиев се оказа голям земеделски производител, въпреки, че на ченгетата им е забранено да въртят частен бизнес. Това разказват пред вестник „Уикенд“ отлично запознати с хобито на полицая, който редовно е виждан в родното си село Илинден да върти волана на трактор.

„Имаме и снимки как зам.-началникът на „Вътрешна сигурност“, призван да бди за моралната чистота на полицаите, управлява редосеялката, при това в работно време през седмицата“-смеят се източниците ни.

В НИВИТЕ НА ПОЛИЦАЯ ДВА ПЪТИ ОТКРИВАТ КАНАБИС, НО НЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ТАЙНИЯТ ГРАДИНАР

Те допълват, че поради позицията си в полицей­ската дирекция колегите му, които са наясно със страничните му занима­ния, предпочитат да си мълчат.

Официално като земе­делски производител се води братът на ченгето – Георги Калайджиев. При това той минава за един от най-големите стопани в района на град Гоце Делчев .  Обработва над 700 дка“ – обясняват в село Илинден, като допълват, че арендата е направена, меко казано, по съмнителен начин, пише още най – големият седмичник на България.

Селото е почти обез­людено, в него от години има не повече от 30-40 обитатели, а всички други са заминали да работят в чужбина. ,,Въпреки че собствениците ги няма, се правят някакви договори с помощта на лидерът на ГЕРБ – Хаджидимово Наташа Стоянова, която е шеф на ОС „Земеделие“ , врътва се по един подпис и така се вземат земите, а хората дори не предполагат, че са ги дали да ги обработват под наем братя Калайджиеви“ – разказват в селото. На юридически език това се казва ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ уточняват колеги на ченгето от Благоевград.

Така подплатен с договори, Георги Ка­лайджиев кандидатства и взема субсидии от фонд „Земеделие“ като отруден производител. В селото разбрали, че за житото получава по 70 лева на декар, а за слънчогледа – по 120 лева. ,,Накрая добивите са нищожни – уточняват в Илинден. – Калайджиеви само нахвърлят семената, после не си дават много зор да ги обработват и на­края реколтата е скромна, а арендата, която с триста зора ни плаща, става все по-малка“. В селото споделят още, че преди години братята взели напоителна система от грък на име Костас Канари, който в родината си се занимава със земе­делие. Минава време, но Калайджиеви нито правят поливна система на свои­те площи, нито пък връщат тръбите на гърка. Той се оплаква в полицията, но и досега не е получил и един маркуч от дадените на заем, категорични са в селото. Затова пък в нивите на арендатора Георги Калайджиев два пъти – през 2020 и 2021 г., е засичан канабис. Първият път – през 2020 г., канабисът е забелязан от патрул на Гранична полиция при редовните му обиколки в района, който е на някол­ко километра от гръцката граница. Разследването на аферата приключва безславно, мистериозният градинар не е открит, като това се отдава на поста на Атанас Калайджиев като зам.-ръководител на „Вътрешна сигурност“ в МВР. Колегите му явно не смеят да ровят в далаверата, понеже не искат след това върху тях да се стовари гневът на брата, който е в състояние да организира страховити проверки, коментират в селото. През 2021 г. обаче от­ново постъпва сигнал, че в нива на Калайджиев на воля расте трева. Тогава криминалната полиция от Гоце Делчев започва разследване как се е появил канабисът и Георги Калайджиев е извикан да даде обяснение. Той отрича да има нещо общо с тревата, казва, че някои злосторник е подхвърлил семената. И ако първия път почти не се разчува за гафа, то миналото лято историята стига и до РПУ-то, и до медиите, и до началниците в МВР. Казват, че Атанас Калай­джиев бил много обиден на колегите си заради това. Сега, няколко месе­ца по-късно, из полицията в Благоевград е тръгнал слух, че ченгетата от Гоце Делчев, които са работили по тази история, ще си изпатят. Дори се говори, че ще бъде отнет допускат до класифицирана информация на началника на РПУ­то. ,,И това ако не е ответен удар на Калайджиеви … “ – коментират притеснени в Благоевград.

Явно поради подобни „съображения“ остава неразгадан и мистериозен палеж на трактор на Георги  Калайджиев преди 2 години. Според едни слухове той е подпален от конкуренция, но според други пожарът става зара­ди неуредени сметки. Из полицията в Благоевград обаче се шушука, че Атанас Калайджиев преди години взема 40 хил. лева на заем от лихвар. След това обаче не връща и сто­тинка, вероятно защото лихварят се предоверил, че си има работа с поли­цай и не разписал никакъв документ.

След като пламва трак­торът на Калайджиеви, заподозреният лихвар е извикан в полицията. Там обаче той мълчи и не обелва и дума за заема, понеже се страхува да не го подпукат за незаконно лихварство. Той обаче най-категорично отрича да е палнал трактора и дори иска да го подложат на детектор на лъжата, което така и не става, обясняват запознати с аферата. После се понасят слухове, че братята са ПОТЪНАЛИ В ЗАЕМИ И КЪМ ДРУГИ ХОРА Така или иначе мотивът, както и подпалвачът на трактора, остават загадка. Понеже са добре запознати с поговорката „Гарван гарвану око не вади“, в село Илинден предпочитат да си траят за безобразията на бра­тята. Други от селото пък въобще не знаят в чии ръце са попаднали нивите им, понеже са в чужбина и дори да се приберат за ваканция у дома, не им се занимава с разправии и скандал с опонент на висока позиция в МВР. Все пак в селото отбелязват, макар и много предпазливо, че Георги Калайджиев купува наф­та от частна цистерна. „Тази цистерна редовно зарежда не само него, но и другите земеделци в района“ – обясняват източниците ни. Нафтата от цистерната се продава с най-малко 50 стотинки по-евтино за литър. Импровизираният танкер“ пък бил собственост на ГОСПОДИН ОТ близкото с. Садово, който от години живеел в София. Хващан е от ченгетата през 2019 г., но както казват източ­ниците ни, успява набързо да се оправи и буквално на другия ден отново започва черните курсове с гориво. ,,Въпреки че в МВР са на­ясно за тази контрабанда, никой не смее в община Хаджидимово отново да спре и да провери тази цистерна“ – гневят се в Илинден.

Кариерния възход на самия Атанас Калайджиев стартира по времето на Цветан Цветанов като въ­трешен министър. Тогава той е преместен от .икономическа полиция“ във „Вътрешна сигурност“ като зам.-началник. Шефът на този отдел в Благоевград – Борислав Митрев, който е доведен от „криминална“, бил наясно със земеделския бизнес на подчинения си, но не си мърдал пръста дори да го ограмоти, че чен­гетата нямат право на частен бизнес, а какво остава да управляват трактор в работно време, докато се води, че са на проверка и громят корупцията в N-ското РПУ.

Източник – вестник „Уикенд“

БЕЗ РЕДАКТОРСКА НАМЕСА 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене