ДАНС влезе в община Тетевен, разследва злоупотреби за милиони

Незаконна сеч на общински гори и злоупотреба с евросредства са сред най-вероятните причини за разследването на службите за сигурност

 

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) влезе в кметството на община Тетевен, научи BIG5 от свои достоверни източници. Най-вероятната причина за проверката на агенцията за сигурност са обществени поръчки и проекти, по които работи общината, включително и такива с еврофинансиране.

А проектите, поне обявените на сайта на общината, не са един и два.
За отбелязване е, че кмет на Тетевен е Мадлена Бояджиева, за която в BIG5 вече сме писали, че е човек на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и вече два мандата играе ролята на негова „касичка“. Към това трябва да прибавим и факта, че синът на Бояджиева – Христо Ничев, прави завидна кариера направо от студентската скамейка по времето на управлението на Цветанов.

Едва завършил Право в Софийския университет, Христо Начев става юристконсулт на водещи лизингови компании, както и сътрудник към Комисията по правни въпроси през целия период на действие на 44-то обикновено Народно събрание (2017 – 2021 г.), и като такъв взема участие в изготвянето и приемането на множество законопреоекти и инкорпорирането на наднационални актове в законодателството на Република България, в това число е член на работната група изготвила и съгласувала последните мащабни промени в Гражданско процесуалния кодекс, приети през 2019 г.

Синът на тетевенската кметица е включен и като външен експерт в списъка към Агенцията по обществени поръчки и като такъв може да участва в комисии по провеждане на обществени поръчки и процедури по Закона за обществените поръчки.

Още не е ясно какво точно проверяват агентите на ДАНС, но не може да подминем факта, че община, в която дървената мафия буквално вършее пред очите на кметица и горски шефове, е обявила гръмка програма за опазване на околната среда на община Тетевен 2021-2027 г. Източници на финансиране на мащабните екологични проекти са не само общинският и държавният бюджети, но и Кохезионен фонд, Европейски фонд за регионално развитие, Финансови ресурси по линия на МОСВ, Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Механизъм „съвместно изпълнени” в рамките на протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата и поне още дузина източници на финансиране.

В Програмата обаче, надхвърляща 100 страници с подробни описания на дейности, няма и ред за паричната стойност на проекта и дейностите по него. Според местни жители, ефекти от т.нар. опазване на околната среда няма как да се случат, обаче, докато масовата и неконтролируема сеч в района не спре.

Друг проекти и програми на община Тетевен, привличащи внимание, са тези за използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Община Тетевен работи по две такива програми: Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2013-2022 г. и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Тетевен 2021-2023 г. Отделно има и Програма за енергийна ефективност на Община Тетевен 2021 – 2027 година. Факт е обаче, че хората в общината продължават да се отопляват така, както са го правили и преди 50 години и се чудят къде и в какво са отишли големите суми по тези програми, които Общината е обявила на сайта си.

Според нашите източници от планинския град, отговорът не е труден, тъй като е публична тайна в района, че синът на Мадлена Бояджиева – Христо Ничев, както и нейният любовник – Тони Стоев, са реализатори или посредници по финансовите „отчисления“.

Има голяма вероятност ДАНС да проверява и дървената мафия в региона. Медията ни многократно е писала за бруталните нарушения и беззакония в Тетевенско, където неконтролируемият дърводобив е свързан с имената на кметицата Мадлена Бояджиева и Цветомир Симеонов – началник отдел „Управление и стопанисване на общински гори“ гр. Тетевен.

Стотици са сигналите за тежки камиони, натоварени с ценна дървесина, които излизат натоварени до краен предел от защитените територии в Тетевенския Балкан, нарушавайки естественото обитание и емиграция на стотици животни. И всичко това под мълчаливата благословия на общинското и областно ръководство в района, за което вече почти няма съмнение, че представлява дървената мафия в Тетевен. Струва си само да припомним, че преди известно време в центъра на Тетевен бяха отсечени 100-годишни дървета, за да се построи… паркинг.

Очаквайте подробности за акцията на ДАНС в кметството на Тетевен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене