Кирил Петков: Чужди граждани работят срещу интереса на България, ще бъдат отзовани

„Има чужди граждани, които в момента работят срещу интереса на България. Всички те ще бъдат отзовани, точно както го направихме вчера“. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти на връх Шипка.

„Тук не трябва да се говори за руския народ. Ние сме признателни днес на руския народ, на украинците и на финландците, които са си дали живота. Никой не трябва да вкарва езика на омразата в този ден”, посочи още Петков. Припомняме, че той беше освикрван и обстрелван със снежни топки и не можа да произнесе речта си на историческия връх по повод Националния празник.

Премиерът успокои гражданите, че гориво има в излишък. „Вчера разтоварихме един танкер, днес се чакат още два. Някой лъже в момента и всява паника, за да се опитва да направи някаква спекулативна печалба. Вчера се създаде паника, според мен беше част от хибридна атака“, заяви премиерът. Той отправи апел към хората да слушат какво казва правителството и да не се поддават на провокации. „Всички се страхуват заради войната. Това не трябва да се използва от някакви хора. Не трябва да се поддаваме на провокации като тази. Провокациите нямат значение, българското правителство е силно и има много ясна воля да води България напред“, добави министър-председателят.

„Имаме прекалено много гориво. Танкерите чакат да се разтоварят. Всички тези паники са пълни спекулативни глупости. Има няколко типа хора, които в момента искат да има паника. Има хора, които искат да печелят от паниката на хората, редящи се по бензиностанциите. Има хора, които го използват за политически цел и се опитват да разклатят правителството, защото знаят, че тяхното време свършва“, посочи премиерът.

Попитан за очакванията му от Пленума, който трябва да реши дали главният прокурор да бъде отстранен той заяви, че тази тема ще покаже как ВСС си върши работата. “Ако се опита да претупа темата, ако не разгледа истинските факти и ако не вземе отношение към Иван Гешев, значи истината е, че и те са, според мен, под влияние на същите тези 19 човека от списъка на премиера”, коментира той.

Относно същият този списък, който премиерът даде на главния прокурор Иван Гешев, Кирил Петков заяви, че очаква да има справедливост. “Ако не може да стане през българската прокуратура, то ще стане през европейската. Те го знаят и в момента се опитват да направят всичко възможно да разклатят правителството”, обясни министър-председателят.

„Те знаят, че в момента правителството работи много усилено за справедливостта, която целият български народ чака и се чудят как да го използват. То не бяха говорене от сутрин до вечер за високите цени. Не беше, че свършва бензинът, не беше, че ще изпращаме 17 самолета. Чудят се каква лъжа да измислят. Хубавото е, че българското правителство стои сериозно. От нищо не ни е страх“, категоричен е Петков.

„Това за изтребителите е поредната лъжа. Ние нямаме 17 летящи изтребителя. Хора, използвайте логиката си! Ние нямаме изтребители да пазим в момента цялостно нашето небе, камо ли да изпращаме изтребители в Украйна. Ако имахме 17 изтребителя, това поне щеше да е допълнителна сигурност за българското небе – нямаме, за съжаление“, обясни Петков.

„Фокусирали сме се на хуманитарната помощ и да помогнем на украинските бежанци. България никога не е имала добра политика за бежанците, но е време да направим и това, защото тези хора имат нужда от нашата помощ. А и България има нужда от хора като тях“, допълни той.

„Ние не трябва да разделяме българските войски на натовски и ненатовски. Българският батальон е натовски. През тези години се е крало толкова много от инвестициите в армията, че ние реално нямаме окомплектована армия. Сега ще използваме кризата, за да окомплектоваме батальоните“, заяви министър-председателят.

„С президента на България работим заедно, чуваме се почти всеки ден, защото в момента е криза. И двете институции работят рамо до рамо. Ще ни видите и тази вечер рамо до рамо“, категоричен беше Петков. Той заяви, че ако Стефан Янев има поддръжници, най-нормалното нещо би било да направи партия. „Затова сме демокрация. Всеки, който иска да направи партия и мисли, че може да помогне на България, да я направи. Това е силата на демокрацията, че няма ограничения“, заяви Кирил Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене