9% ДДС за храни и медицински стоки за деца до 3 г.

– Според депутатите от ДПС мярката е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта

– Предлагат по-ниска ставка и за нощувките в къмпинг или на каравани

9% ДДС за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години, предлага депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, както и неговите колеги – председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев. Те са внесли поправки в Закона за данък върху добавената стойност.

Извънредните мерки, свързани със заразата от коронавирус, имат тежки икономически последствия за цялото общество, пишат в мотивите си вносителите. Още миналата година обаче депутатът Делян Пеевски направи такова предложение.

„При увеличаваща се безработица и нарастване броя на българските домакинства, изпитващи все по-сериозни финансови трудности, настоящият законопроект има за цел да подпомогне семействата с малки деца. Считаме, че с намаляване ставката на ДДС ще се стигне до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години и те ще станат по-достъпни за всички семейства. Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията,

в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика“, посочват още вносителите. Те считат, че с намаляване ставката на ДДС ще се стигне до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години и те ще станат по-достъпни за всички семейства.

„Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата — нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика, аргументират се още вносителите.

Народните представители са предоставили и предварителна оценка на въздействието, като там са записали, че заинтересовани групи са огромен брой български семейства. Те изтъкват, че приемането на закона не е свързано с допълнителни финансови средства и в резултат от приемането на законодателната инициатива няма да се наложи извършването на значими административни промени. Няма да възникне допълнителна административна тежест. Също така не се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество. „В резултат от приемането на законодателната инициатива по предварителни изчисления ще има спад от около 40 млн. лв. на приходите в бюджета“, пишат вносителите.

Друга част от внесения от тримата депутати от ДПС законопроект е намаляване на ДДС на 9% за „настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани“.

Още във вторник по време на брифинг в НС Йордан Цонев обяви, че ще внесат такова предложение, като заяви, че мярката за детските стоки била за постоянно. Цонев допълни още, че ДПС ще подкрепи и предложението за намаляване на ДДС от 20 на 9 на сто за заведенията, тъй като ресторантьорския бранш е един от най-засегнатите от кризата.

Партията приветства и намаляването на ставката за книгите. „Приветстваме това, че управляващите приеха нашето предложение от миналата година, когато господин Делян Пеевски направи предложение за книгите, в това число учебниците, да се намали ставката по ДДС“, посочи Цонев.

Междувременно пред „Телеграф медиа“ шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че предложенията на управляващите за по-ниска ставка за заведенията и книгите се оформят в момента и до петък ще бъдат внесени. Тя уточни, че със сигурност ще бъде предложено по-ниско ДДС за книгите и това върви заедно с предложението за 9% данък за заведенията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене