Кандидатът за кмет Д. Захариев: На разложанина му е нужна духовна храна, нужна е нова визия за това: Що е култура?

С размислите си на един културно гладен човек, искам да предизвикам община Разлог да помисли за нивото на културен растеж в общината ни и за връщане на младите хора, реализирали се успешно извън града. Разлог има нужда от тях!

Културата на един народ е продукт на неговата история. Аналогията човешка среда – култура придобива все по-сериозно съдържание. В днешните условия на живот в малките общини значението на културата е важен и неоспорим фактор за израстването и промяна на статуса на ежедневието на хората.

Една позитивна практика се наблюдава в последните години в съседната на Разлог община Банско., това твърди кандидатът за кмет на община Разлог архитект Димитър Захариев. Ето какво казва още той :

И тъй като все повече говорим за духовно обедняване на нацията и насищане с псевдокултурни модели от чужди за традицията културни и поведенчески стереотипи, време е да оценим това, което се случва в близост до Разлог. Става дума за наскоро провелия се джаз фестивал, а и не само за него. Утвърдиха се редица престижни фестивали на територията на града и това дава своя положителен резултат.

Присъствайки на всички вечери от фестивала, си дадох сметка какво означава подобна проява за града, за населението, за духа на хората изобщо…. Отдавна не разпознавам в лицата и на местните жители, чийто основен поминък преди години беше животновъдството и селското стопанство, онова изражение, което подсказваше основната им трудова дейност. Днес хората от Банско слушат с удоволствие модерна и съвременна музика, възхищават се на красивите неща в изкуството, посещават галерии и говорят за театър.

Казвам всичко това в потвърждение на постулата, че вкус и култура се възпитават. Това е и една от основните цели и претенции на СНЦ „Единство за Разлог” – именно отстояването на истинските културни приоритети в национален и световен мащаб. Смятам, че в Община Разлог недостатъчно се акцентира върху сектора култура. Не омаловажавам усилията, които се насочват за запазване и популяризиране на фолклора, но това е само едно от перата в тази посока. На разложанина му е нужна още духовна храна, за да може и младите хора, които със сигурност имат друга, различна от фолклора визия за това що е култура, да са съпричастни и да искат да остават и да работят на родна почва.

Философите са казали : „Духа формира съзнанието” и това е абсолютно неоспорим факт. Какво правим ние за да го има този дух – това не трябва да остава само въпрос, а е време да понесем отговорността на времето, в което живеем и нашите ангажименти към подрастващото поколение. Да им отворим вратата към изкуствата, а те сами ще намерят входа през нея. Кой какво ще види отвъд нея обаче е въпрос на домашно, училищно възпитание, среда и интереси. С културни и интелигентни хора се работи по-смислено, по-пълноценно и по-перспективно.

Ние от СНЦ „Единство за Разлог” и предизборната коалиция за местни избори 2015г имаме ясната визия какво и как да променим в тази посока, подобно на положителния пример на съседната ни община, за да може и тук да цъфти култура, както е било преди години. Разлог е стар околийски център с изключително силно развита културна дейност.

Като пулсар е привличал творци от цяла България, за да работят заедно в звената, които са прославяли града ни. И ако за нещо можем да си спомняме с умиление, то това са уникалните спектакли на Разложката оперета, театралните постановки на самодейния театър, градския ансамбъл за народни песни и танци, който ползваше изцяло само местни кадри. С ясното съзнание сме, че това е минало, което не може, а и не е необходимо да се повтаря. В съвременните условия има изобилие от форми на модернизиране на културните мероприятия, така че те да са интересни, достъпни и привлекателни за съвременните хора.

След тези размисли на един културно гладен човек, искам да предизвикам община Разлог да помисли за нивото на културен растеж в общината ни и за това как да удовлетвори очакванията на всички онези млади хора, които извън града ни защитават името си на знаещи и можещи младежи с реални перспективи за успешно развитие. Разлог също има нужда от тях.

struma.com

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене