„Вече имам солиден управленски опит, но и умората си казва думата. Ако ОИК прекрати правомощията ми, няма да участвам в изборната битка. Убеден съм, че ще спечеля едни нови избори, но няма да участвам“, допълни Герчев

Задават ли се нови кметски избори в Разлог? ОИК решава дали да прекрати правомощията на Красимир Герчев

Задават ли се нови кметски избори в Община Разлог? Този въпрос стана актуален, след като ВАС потвърди решение на КПКОНПИ, с което призна, че градоначалникът Красимир Герчев е бил в конфликт на интереси.

Производството срещу него тръгна през 2020 година. То бе образувано след сигнал, че Герчев е получавал възнаграждение като ръководител по проект  „Осъществяване на инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура за цялостно подобряване на учебния процес в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, град Разлог“, като за „Ръководител на проекта“ е определил сам себе си. Като ръководител на проект градоначалникът е получил 8000 лева възнаграждение.

По време на делото кметът представи документи, които показаха, че дарил парите на болницата и на църквата в Разлог. Въпреки това КПКОНПИ прие, че има конфликт на интереси. По-късно Благоевградският административен съд се произнесе в негова полза. Сега обаче Върховните магистрати потвърждават решението на Антикорупционната комисия.

Това поставя в реална ситуация Красимир Герчев да се окаже с предсрочно прекратени правомощия. Разбира се, решението за това трябва да бъде на Общинската избирателна комисия, която ще се произнесе в тридневен срок от получаване на съдебното решение. Ако две трети от състава на ОИК гласува за прекратяване на правомощията на Красимир Герчев, в града ще трябва да се проведат предсрочни кметски избори.

Потърсен за коментар Красимир Герчев потвърди за решението на ВАС.

„Решението на съда няма да коментирам. Казусът е измислен от бивши управляващи. В момента политическата конюнктура е такава, че върви с пълна сила изчегъртването на кметовете на ГЕРБ. Четири месеца чаках решението на ВАС, което леко ме учудва, че толкова време са бавеше. Включих се в този проект, тъй като това беше важно за гарантиране на финансирането на проектното предложение. Просто моето CV беше най-добро и това помогна да спечелим проекта, по който съм получавал по 200 лева месечно. Отдавна съм дарил тези средства“, заяви дългогодишният кмет на Разлог.

„Вече имам солиден управленски опит, но и умората си казва думата. Ако ОИК прекрати правомощията ми, няма да участвам в изборната битка. Убеден съм, че ще спечеля едни нови избори, но няма да участвам“, допълни Герчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене