Невероятно: Младеж излезе от 12-годишна кома и изуми света с разказа си ВИДЕО

След събуждането си взе шофьорска книжка и завърши университет

В продължение на 12 дълги години Мартин Писториус беше затворен в собственото си тяло. Всички около него смятаха, че е в безсъзнание, не вижда и не чува абсолютно нищо. 

Мартин обаче най-накрая успя да каже какво наистина се е случило. Когато се опиташ да си представиш себе си на негово място, става неудобно

Мартин виждал, чувал и разбирал всичко, но не можел да даде нито един сигнал за това. Не можел да говори или да се движи. Сега, гледайки Мартин, е трудно дори да си представим през какво е трябвало да премине.

Беше на 12 години и абсолютно здрав. Мартин е израснал в Южна Африка. Един ден той се прибрал от училище и се оплакал от болест. Момчето ставало все по-зле и по-зле: той загубил способността да говори, мускулите му отслабнали и не можел да се движи.

Лекарите решили, че това е ново дегенеративно заболяване. Те казали на родителите си, че Мартин напълно е загубил контакт с външния свят и не разбира какво се случва около него. Но те сгрешили! Мартин казва, че е бил в съзнание в продължение на 12 години, но никой не е знаел за това.
Ето как изглежда Мартин днес. Той може да говори с помощта на компютър, който изговаря това, което пише. Казва, че е видял и чул много неща, но никой не го забелязал, сякаш бил призрак. Един ден той чул майка си в пристъп на отчаяние да казва, че ще е по-добре да умре.

Мартин казва, че го боляло да чуе това, но разбрирал защо майка му казала това. Знаел, че тя се смята за лоша майка, че не се справя. Било му много трудно, защото не можел да каже, че тя е добра майка и прави всичко както трябва.

Той живеел у дома с родителите си, но от време на време го водели в центрове за лечение, където понякога дори бил тормозен. Но според Мартин е имало повече добри лекари, отколкото лоши. Като онази, която забелязала искрата на живота в очите му. Осъзнала, че той е тук и разбира всичко.

Постепенно Мартин се научи да общува. Той направи титанични усилия и успя да контролира тялото си. Завърши колеж, получи шофьорска книжка и сега кара специално пригодена кола. През 2008 г. се запозна с приятелка на сестра си Йоана. Те се ожениха през 2009 г.

Мартин насърчава всички да се отнасят един към друг с доброта, уважение, съчувствие. Силата на разума, значението на любовта и вярата никога не бива да се подценяват. Не можеш да спреш да мечтаеш.

Превод: БЛИЦ

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене