Бивш полицай от „Скотланд Ярд“ се засели в Илинденци

Мария БЛАГОЕВА
Бивш полицай в „Скотланд Ярд“ заживя със семейството си в село Илинденци, община Струмяни.
Преди около половин година естонецът Марк Олев и съпругата му Галина Булгакова се влюбили в местната природа и си купили къща. Заедно с тях живее и 14-годишният им син Алексей, а дъщеря им Мария засега е в Талин.
Марк работил 5 години в „Скотланд Ярд” в шотландската столица Единбург с основна цел – борба с тероризма. Давал уроци на войници преди да заминат на мисия в Афганистан. Освен това чужденецът е и професионален треньор по бойни изкуства и бокс. Членува в Лигата на отбраната в Естония. Катерил е поне 30 пъти връх Монблан, занимава се и с парашутизъм, има над 3000 скока.
Когато през 2004 година Естония влиза в Европейския съюз, Олев прави бягане от най-източната точка на Европа в естонския град Нарва до най-западната – край Лисабон в Португалия, нос Кабу да Рока на брега на Атлантическия океан. Изминал 7500 километра за шест месеца.
Когато се пенсионирал решил да са установи в Илинденци. Влюбил се в района заради красивата природа, гостоприемството на местните хора и хубавото вино.
Двуетажната къща на новодомците е съвсем близо до реката и семейството често прави преходи до близкия водопад. Докато Галина бъбри с разговорливите си съседки, мъжът й катери салите, тъй като е алпинист. Бившият полицай от „Скотланд Ярд“ в момента стяга спортен кът в двора на къщата си в Илинденци. Има идея да направи клуб по бойни изкуства за децата в общината, но първо трябва да намери подходящо помещение.
През последните години селцето, известно с уникалния празник на виното, сава притегателен център за все повече чужденци. Тук са се заселили вече пет руски семейства, а от 2006 година в селото имат къща и англичаните Дарел и Каръл. Заради този интерес цените на имотите непрекъснато растат. Къщите се продават от 25 000 до 50000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене