Зеленски: Всички отбранителни линии на Украйна са запазени

Всички отбранителни линии на Украйна са запазени; за една седмица руските войски не постигнаха успех на нито едно стратегическо направление. Това заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, предаде Укринформ.

„Държим се така, че окупаторите бяха принудени да променят тактиката си. Ракетно-бомбените удари на Русия по украински градове са признание, че те не са могли да направят нищо съществено на наша земя“, каза Зеленски. По думите му руските военни „са обречени“.

Русия ще компенсира изцяло всичко, което е сторила против Украйна, допълни Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

„Русия избра за мишена Успенската катедрала в Харков. Една от най-древните православни забележителности на града, паметници на Украйна. За времето на войната катедралата е укритие за харковчани. Свято място. Сега е съсипано от войната. Те не се страхуват дори от това. Възползват се от това, че Бог не дава отпор моментално. Но Бог вижда всичко и отговаря. Отговаря така, че няма да се скриете. Няма такъв бункер, че да преживееш отговора от Бога. А катедралата със сигурност ще я възстановим – за да не остане там нито следа от войната. И дори да разрушите всичките ни украински катедрали и църкви – няма да разрушите искрената ни вяра. Вярата в Украйна и в Бога. Вярата в хората“, каза държавният глава.

Зеленски увери, че украинците ще възстановят всяка сграда, всяка улица, всеки град.

„И казваме на Русия: учете думите „репарации“ и „контрибуции“. Ще компенсирате всичко, което сте сторили против Украйна. Изцяло. А загиналите няма да ги забравим. Ние сме заедно с Бога“, заяви той.

„Вие отрязвате на мирните жители на Украйна тока, водата, отоплението. Вие оставяте хората без храна и лекарства. Вие разстрелвате маршрутите за евенутална евакуация. Няма оръжие, което да не използвате срещу украинците. А сега излизате и разказвате на своите пропагандатори, че се каните да пратите в Украйна т. нар. хуманитарни колони (. . .) Запомнете, безбожници: когато ви проклинат милиони хора, няма как да се спасявате“, подчерта Володимир Зеленски.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене