Смениха шефа на НП „Рила“, след като преди броени дни беше награден с плакет

Директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов, който дълги години заемаше този пост, вече е освободен от длъжност. Днес стана ясно, че заместник – министъра на околната среда и водите Тома Белев е прекратил и още един договор – този на шефа на НП „Пирин“ – Росен Баненски.

Любопитното е, че Андонов бива сменен близо седмица, след като национален парк „Рила“ навърши 30 години от създаването си, като по този повод, вече бившият директор, бе награден с плакет за принос в развитието на парка.

Към момента не са ясни мотивите за отстраняването на двамата директори, но пък е ясно, че „в стола“ на Андонов, сяда Владимир Милушев, който бе част от кандидат – депутатската листа на ДБ.

В сайта на „Демократична България“, новият директор на НП „Рила“ е представен по следния начин:

Владимир Милушев е от Благоевград. Семеен с две деца. Магистър е по „Стопанисване на горите“. Има 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил в държавната горска администрация, в управлението на защитени територии, в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа.

Владимир притежава опит като ръководител и координатор на проекти в областта на проучване и опазване на биоразнообразието, подпомагане на местните общности за устойчиво развитие, международно и регионално сътрудничество в опазване на природата. Одитор по устойчиво стопанисване на горите по системата FSC. Сертифициран инструктор по стратегическо планиране и оценка на ефективността в природозащитата.

Активен участник в граждански кампании и протести за опазване на околната среда.

Спортист-любител, участник и организатор на събития и състезания по планинско бягане. Планински водач с повече от 15-годишен опит в българските планини.

Основна кауза за Владимир е повишаване на ефективността в управлението на околната среда, за постигане на богато биоразнообразие, чист въздух, вода и почви, както и зелена градска среда. За да бъдат постигнати тези резултати, Владимир ще работи и за активно включване на обществото в управлението на природата.

Вторият основен приоритет за Владимир е развитието на устойчив туризъм и включва:

Насърчаване на еко, агро, вело, кулинарния, винения и културно-историческия туризъм;

Въвличане и овластяване на местните общности в планирането и вземането на решения за управлението и бъдещото развитие на туризма;

Ефективна реклама и популяризиране на местни обекти и продукти;

Актуални и практически ориентирани образователни програми и курсове за заети в туризма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене