Сметката ни: Горивата скочиха здраво. До дни поскъпване на хляба и на олиото

Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата у нас. Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки.

Днес най-масовият бензин A95 се продава средно за 2.63 лв. за литър, а дизелът – за 2.68 лв., докато в четвъртък – първият ден на военната инвазия на Русия в Украйна – и двата вида горива се търгуваха за около 2.55 лв.

Прогнозите на бранша са бензинът да пробие психологическата граница от 3 лв. съвсем скоро, ако военните действия продължат.

Борсите светкавично реагираха на военната криза в Украйна и още в началото й котировките на суровия петрол „Брент“ достигнаха и надхвърлиха 100 долара за барел – за първи път от 2014 г. насам.

Бурни реакции има и на стоковите борси на пшеница и слънчоглед. Украйна и Русия са сред големите износители на зърно. Военните действия доведоха до блокиране на всички търговски кораби във вътрешното Азовско море, което се свързва с Черно море, и до затваряне на украинските пристанища, а около 90% от украинския износ на зърно се транспортира по море. Отделно санкциите срещу Русия ще засегнат и търговията й със зърно.

Пшеницата достигна котировки от 300 евро на тон – ръст от 20% от началото на годината. Царевицата е поскъпнала с 15%, а слънчогледът вече се търгува на цени по-високи от тези през тежката суша през лятото на 2021 г.

Повишението на борсовите цени на пшеницата и слънчогледа неминуемо ще се отрази на цената хляба и олиото на дребно у нас.

„Причината е, че търговците, които в момента не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, поради една или друга причина, основно свързана със сигурността, те ще търсят да си набавят същото количество от България или от други държави, които са нетни износители. Напълно естествено е ръстът на тази цена да се пренесе и на вътрешния пазар“, коментира пред БНР Николай Вълканов, управител на фондация „Интелиагро“.

България произвежда пшеница и слънчоглед в количества по-големи да задоволят собственото й потребление.

„Няма пряка заплаха нито по отношение на продоволствената сигурност на страната, нито по отношение на логистиката на храни“, посочва Вълканов.

Търговците настояват, че няма повишено търсене на стоки, както и че веригите на доставки работят нормално.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов заяви, че заради очаквания скок на цените на храните, което ще създаде сериозни затруднения за хората с по-ниски доходи, може да се наложи държавата с доста непопулярни мерки да се намесва, за да се овладее ситуацията.

Той също подчертава, че няма дефицити от никакви храни: „Напротив, има свръхпредлагане от всичко, но е ясно, че цените на енергийните ресурси няма да се стабилизират и сме свидетели на постоянна тенденция в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, много зависи от това кога ще свърши този конфликт, как ще се развият нещата. Очакванията не са добри, негативни са“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене