Депутатите си сляха почивните дни за Трети март

Депутатите гласуваха да отменят заседанието си в петък и да проведат извънредно във вторник, когато да се проведе т. нар. парламентарен контрол, по време на който министрите отговарят на въпросите на народните представители и по правило се провежда в петък. Така депутатите ще имат пет почивни дни за Трети март, деня на Освобождението на България от османската власт, тъй като по принцип в понеделник няма нито пленарни заседания, нито се провеждат комисии.

Предложението за отлагане на заседанието от петък за вторник (8 март) бе внесено от председателите на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“. При гласуването в зала инициативата бе подкрепена и от ГЕРБ-СДС.

Само ДПС бяха „против“ и отправиха обвинения, че заседанията на парламента може да се отменят само при извънредни обстоятелства. „Тези номера ги правеха и ГЕРБ, вие сте бета-версия на ГЕРБ, всички български граждани ще са на работа на 4 март“, каза Хамид Хамид от Движението за права и свободи. Предположи още, че председателят на Народното събрание Никола Минчев иска да прикрие министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, към когото ДПС е адресирало 50 въпроса. Формулировката на всички тях е една – „относно действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден“.

ДПС е получило и писмен отговор от Бойко Рашков по темата, но партията с лидер Мустафа Карадайъ не смята, че отговорът му не е изчерпателен и често атакува Минчев по въпроса, като дори го е заплашвала с отстраняване в този контекст.

„Другата хипотеза е, че искате да си направите почивка. Война е, ще лишите страната от парламент“, коментира от трибуната и Станислав Анастасов от ДПС. Иван Ченчев от „БСП за България“ му отвърна, че депутати от ДПС са изразили съгласие с почивката докато народните представители са го обсъждали помежду си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене