862-ма жители на община Струмяни ще получат хранителни продукти

Български Червен кръст, със съдействието на Община Струмяни, започна организация по раздаване на хранителни продукти на жители на населени места. Акцията е в изпълнение на Оперативна програма за храни от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Пакети с хранителни продукти ще получат 862 нуждаещи се жители от 20 населени места в община Струмяни. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един хранителен пакет с общо тегло 17,540 кг, а тричленните и по-големите семейства – по един по-голям хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

Право на подпомагане по програмата имат:

– лица и семейства с право на целева помощ за отопление;

– майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към юли 2021 г.;

– лица и семейства, получили еднократна помощ за първокласници за учебната 2020/2021 г.;

– лица с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия (до 369,00 лв.), които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ) към месец юли 2021 г.

– лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане към месец юли 2021 г.;

– лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства към юли 2021 г., а по отношение на еднократните помощи – за периода 1 януари-31 юли;

– пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както получили еднократна финансова помощ във връзка с COVID-19, въз основа на установено материално лишение за периода от 01.01.2021 г. до 31.08.2021 г.

Предаването на продуктите ще се извършва срещу подпис и документ за самоличност. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на община Струмяни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене