Ще събере ли българската държавата родолюбие за архива Гаджев или всичко ще попадне в Република Северна Македония?

Българската държава трябва да оцени усилията на семейство Гаджеви да съберат, съхранят и пренесат в България документацията на българската емиграция в Северна Америка. Докато работих в архива „Гаджев“ се убедих, че почти няма български политик, който да не е поемал обещания към д-р Гаджев, но в най-добрия случай е ставало точно обратното – д-р Гаджев е събирал пари в полза на една или друга политическа сила. Но държавата засега не е направила нищо, за да придобие този архив в полза на нацията. Това заяви във видео интервю за „СТУДИО БАНКЕРЪ“ журналистът Кин Стоянов, работил шест месеца върху архива „Гаджев“.

България е член на НАТО от 29. 03. 2004 г. И като лоялни партньори и съюзници на Съединените щати е редно да ги предупредим, за да не изпаднат в международния конфуз, подклаждан от платените лобисти на Република Северна Македония. Истината е, че българската емиграция в Северна Америка е водила пълноценен граждански и организационен живот, възможен в демократична държава като САЩ. Българската емиграция в Северна Америка е издавала вестник „Македонска трибуна“ – на български и английски език. Американската държава е подкрепяла финансово църковния живот в българската православна епархия в Северна Америка. Лидерите на българската емиграция в Северна Америка са поддържали политически контакти основно с Републиканската партия, дарявали са за президентските кампании на Роналд Рейгън. Документални доказателства за всичко това има в Института за история на българската емиграция „Илия Гаджев“ в град Гоце Делчев. Всичко това той припомня на посолството на САЩ в София.

При проявен интерес, насреща съм за повече подробности, а американският гражданин г-н Тодор Иванов Гаджев от 2018 г. е в Гоце Делчев и стопанисва създадения от баща му д-р Иван Гаджев Институт в очакване българската държава да подкрепи това родолюбиво дело, добавя Кин Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене