Временно спира спасителната операция след пожара на ферибота „Юрофери Олимпия”

Фериботът „Юрофери Олимпия“ ще бъде изтеглен на друго място, където ще продължи операцията по издирване на пътниците, които се водят в неизвестност, съобщи гръцката телевизия „Скай“.

В петък рано сутринта на борда на кораба, пътуващ от Гърция към Италия, избухна пожар. Пътниците бяха евакуирани, а фериботът беше изтеглен северно от остров Корфу. До момента са спасени трима блокирани в плавателния съд пътници и е открито тялото на един загинал гръцки шофьор. В неизвестност се още водят десет души, сред които и българи.

Пет дни специализирани екипи се опитват да охладят кораба, където температурата е изключително висока и да влязат, за да проверят помещенията.

Сега Пожарната служба е поискала „Юрофери Олимпия“ да бъде изтеглен до пристанището в Астако към континенталната част на страната, тъй като възможностите за оперативни действия в открито море са изчерпани.

Според информацията корабът не може да бъде изтеглен в близост до Корфу, заради токсичността на товара. Районът на Астакос е разположен на голямо разстояние от градски център, което ще осигури безопасна работа за екипите.

Според информация на в. „Прото тема“ за изтегляне на кораба ще се необходими 30 часа, тъй като трябва да се спазва голямо отстояние от влекача и да се поддържа ниска скорост. Когато плавателният съд пристигне до Астакос, спасителната операция ще бъде подновена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене