ЛИЧНА ДРАМА! Майка и син от Кочериново застрашени къщата им да падне

Майка и син от Кочериново всеки ден се молят да не вали, за да не падне таванът върху главите им. Старата им къща на ул. „Родопи“ 4 протекла отвсякъде през декември миналата година, когато поройни дъждове причиниха масово наводнения. 87-г. Райна и 55- годишният й син Петър Гьореви живеят в крайна мизерия, разчитайки само на двете си пенсии.

„Аз съм пенсионер по болест и взимам 200 лв., а пенсията на майка е към 400 лв.“, дава рамката на живота им Петър, който потърси журналисти с молба за помощ. Големият им проблем е покривът, който спешно трябва да се поправи. Мъжът разказа как след декемврийските порои таваните на втория етаж паднали. „Като се събудихме през нощта, плувахме във вода. От тавана течеше, от пода извираше вода отвсякъде!“, обяснява Петър. Майка му се обадила на приятеля им Райчо Телеграфчийски да ги спасява. „В 4 часа през нощта ми звъня, като дойдох, водата в стаята беше 50 см и с кофите съм гребал да я изхвърлям. И това става при всеки дъжд!“, разказва Райчо, който и вчера беше дошъл да помогне , ако имат нужда от нещо.

След пороите Гьореви подали молба за помощ до общината и до Социални грижи. „За ремонт на покрива социалните ни отпуснаха 347 лв. Имахме две ниви, общо 4 дка, продадохме ги и с парите, които взехме – 2000 лв., и с тези от социалните успяхме да оправим половината покрив. За другата половина не ни стигнаха, а ако не го довършим, къщата ще падне върху главите ни. Други имоти нямаме и сами не можем да се справим. Сега с майка ми живеем в една стая на първия етаж, а горният е необитаем заради таваните“, разказва Петър, докато ни развежда из къщата и отваря вратите на отчайващата мизерия. Едната стая на втория етаж е празна, защото по тавана й е останал оголен гредоред, мазилката е паднала напълно. Втората е подредена с две легла, бюфет и маса с два стола. Над тях таванът е увиснал на близо 40 см и всеки момент може да се откърти. От съображения за безопасност майка и син вече не я ползват и се свират на първия етаж.

„Купихме материали, платихме на майстор и оправихме половината покрив, но вече и за хляб нямаме. Като се наводнихме, изгоряха хладилникът и печката и сега готвя на тази на дърва, с която се греем“, показва наредбата в единствената обитаема стая в момента 87- годишната стопанка. Жената не се оплаква и разкрива, че са извадили късмет с телевизора, който оцелял при наводненията, защото е върху хладилника. Докато обяснява как изнесли навън повредената готварска печка и на нейно място наместили маса за хранене, Райна отбелязва, че има работещ котлон, на който ще може да готви, като се стопли времето, и няма да палят печката на дърва.

През януари с помощта на познат адвокат майка и син Гьореви пуснали молби до кмета на община Кочериново Иван Минков и до Общинския съвет да им отпуснат средства да довършат ремонта на покрива. „Не сме посочили сума, защото не знаем колко пари ще идат за материали и майстор, но отговор вече повече от месец нямаме“, отбелязва Петър.

Райчо Телеграфчийски пак се намесва в разговора, за да осветли проблеми, които домакините са оставили на втори план в момента: „От стряхата над задната стена на къщата цялата вода влиза в стаите, когато вали. Просмуква се и с малко бетонче сам мога да направя улей, по който да изтича водата към улицата, но съседите, чийто двор е нагоре, не ми позволяват да го оправя. Не знам защо и не мога да си го обясня! Но тая жена ще се поболее, на кои години е, а мъките й не спират!“, ядосва се сърцатият помощник.

„Ще им помогнем, но общината още няма приет бюджет“, обеща кметът на Кочериново Иван Минков в отговор на репортерско питане докъде са стигнали молбите за помощ на семейство Гьореви. „Много им помагаме на тези хора и те наистина са в крайна нужда. Топъл обяд им даваме, дърва за зимата, не сме ги оставили. И сега ще им помогнем, но не можем да го направим, преди да се приеме държавният бюдджет. Щом го гласуват, ще направим и нашия, и като се одобри от ОбС, предполагам към края на март, ще можем да им отпуснем помощ“, гарантира общинският управник.

Източник: струма.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене