500 000 чужденци ваканцуваха у нас през зимата

Половин милион чужди туристи са били на ски у нас в курортите ни през януари. Те са двойно повече в сравнение с миналата година, обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Освен на ски, те са предпочитали още спа, уелнес и културен туризъм“, коментира Драганов. Той изтъкна, че засега вървят много добре и ранните записвания за летния сезон, като най-много заявки има от Германия, Полша, Чехия, Испания, но и от скандинавските държави. Така през август, да речем, очакваме 1,5 млн. посетители. В същото време обаче отчитаме драстичен спад на руския пазар. От 2019 година насам е намалял 10 пъти – от половин милион туристи вече у нас почиват едва 50 000 руснаци.

От бранша обаче вече бият тревога за липсата на кадри. Собственици на хотели дори изтъкват, че очакват първите си гости за Великден, но нямат служители. Затова се налагало да внасят кадри отвън.

„Всяка година, дори преди пандемията имаше проблем по отношение на работната ръка. Заради ковид кризата се обостри още повече, защото много от заетите в сектора се преквалифицираха. Затова много хотелиери прибягват до чужда работна ръка. Така, общо взето, от 320 000 заети в туризма, около 9000 са от чужбина. Те обаче са евтини и непрофесионални кадри и по този начин подбиват пазара. Прогонват родните кадри навън“, обясни Драганов.

Затова според него е необходимо да има по-добра връзка между академична общност и бизнеса и да се акцентира на стажовете. Затова и на 24 февруари предстои третият конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия, където ще се обсъди създаването на консорциуми за партньорство между студентските и ученическите организации с бизнеса.

„Трябва да има един семестър, в който ученици и студенти да провеждат само практика, за да се обучават. Това обаче трябва да е програма към министерството на образованието и науката и да е свързана със заплащане, както в други европейски страни“, каза още Румен Драганов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене