Зеленият сертификат отпада

Както се вижда на картата на портала с регионите червеният цвят отстъпва на жълтия, влизаме в етап 2 от етап 3, ще стигнем и до етап 1 и България ще е в зелена зона. Успяхме да минем през тази Омикрон вълна без затваряне масово на училища и бизнеси. Това беше благодарение на модела, който приложихме. Всичко постигнато до този момент успяхме да прогнозираме, че към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения на зеления сертификат в страната, като той ще остане действащ за пътувания в ЕС. Това каза по време на брифинг в МС премиерът Кирил Петков.

Искам да благодаря за големия фокус на ваксинацията. Ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират, и така следващите вълни да са все по-малки. Благодаря на всички лекари на първа линия. Прогнозния ни план дава 20 март за края на зеления сертификат в България, допълни той.

Действително усилията дават резултат, каза по време на брифинга здравният министър Асена Сербезова. Искам да благодаря на лекари, медицински сестри, фармацевти и всички заети в системата на здравеопазване. Преди 20 март има и още облекчения. Кризата с ковид оголи редица несъвършенства в здравната система. Не искаме да бъдем разбрани погрешно, че с отпускането на мерките – не си заслужава ваксиниране, напротив заслужава си, допълни тя.

Нещата вървят на добре. Спадът на заболеваемостта е значителен. Ние възприехме методиката на три стъпково облекчаване, каза доц. Ангел Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене