За медийния слугинаж…

Коментар
УКРАЙНА И МЕДИЙНИЯТ СЛУГИНАЖ
Първа жертва във всяка война е истината

Водещата на „Тази събота” по БТВ Жени Марчева е известна с преклонението си към силните на деня (по нейна преценка). Преди години се вихреше на хоро в ефира на БНТ с американски посланик и винаги гледа с нескрито обожание представителите на американската администрация. Тази сутрин обаче отбеляза връх в раболепието си. Във въпросите си към гостите в студиото поне десет пъти цитира думи на Байдън, сякаш са божествено откровение, което не подлежи на съмнение.
Включи по скайп себеподобна „журналистка” от Киев – българка с добавена украинска фамилия. Въпросната особа естествено отрази украинската „демократична” позиция като най-правилна на света. Явно госпожата е сляпа и глуха, та не вижда как властта през 2014 беше взета с преврат; как в последните две години бяха закрити популярни телевизии и сайтове, а нейни колеги останаха без работа и без право на глас; как преследват и убиват критични на управлението хора, в това число журналисти; а руснаците в Украйна и желаещите добросъседски отношения с Русия хора в Донбас от 2014 са икономически блокирани от Киевската власт, която систематично обстрелва и убива свои сънародници. Връх на безочието ѝ бе обвинението към българите, че не заемаме „правилната” киевска позиция. Нарече лидерите на самопровъзгласените републики ЛНР и ДНР „главатари на терористите”.
Очаквах поне гостите на Марчева да забележат това откровено презрение и незачитане правата на хората от Донбас. Те обаче говориха други неща.
Напоследък го повтарям и пак ще го кажа – журналистиката у нас и на Запад УМРЯ! Ако през тоталитарния режим бяхме критични – ту явно, ту ползвайки езоповски език, сегашните представители на тази професия в огромното си мнозинство заслужават названието, което им даде самодържеца ББ – „мисирки”.
И още нещо ще добавя по темата Украйна. Известно е, че в Бесарабия през 19. век на няколко вълни се заселват българи. Какъв точно е броят им, е сложен въпрос. Като водеща в Радио Благоевград няколко пъти каних българки от Украйна (от Крим и Бесарабия), студентки в Югозападния университет. Всички подчертаваха българските си корени, но изтъкваха колко много народности са влетени в родословието им – руснаци, гърци, украинци, българи, белоруси, молдованци, татари и пр. Всички говорят помежду си на руски език. Гостенка от Крим ме шокира с факта, че на полуострова живеят над 100 националности. А в западния град Лвов малките деца научават руски език на улицата.
Така беше преди 15 години.
След преврата 2014 г. основна насока в правителствената пропаганда на Киев стана русофобията. Приемат се безумни закони и забрани! Паравоенните поклонници на нацисткия престъпник Бандера шестват и тероризират из страната, а властта в Киев и нейните западни покровители „не виждат и не чуват”.
Една украинка изригна и очите ѝ засвяткаха, когато попитах дали бонбоните са руски. Не, украински били – натърти тя. И ме засипа с хули по „агресора Русия“…
Много неща разбирам, а други искам да разбера.
Но НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМА ДА МЕ УЧАТ ДА МРАЗЯ!
Да мразя братя по кръв и език, по манталитет и светоглед. Западняците все ни дават уроци по демокрация, а наблюденията ми от 30 години показват, че те самите прикриват своята омраза зад лицемерно поведение и лексика. Напоследък „демократите” от Вашингтон и техните европейски васали (кои доброволни, кои окупирани) забравиха що е дипломация и говорят като долнопробни хлигани. Какво да ги правиш – англосакси!
Най-много обаче ме боли, когато „славянските ни братя” поляци и украинци ни насъскват за яростна омраза към всичко руско. За поляците вината по мое мнение е на Католическата църква. А Украйна се управлява предимно от неславяни – последните двама президенти са евреи, повечето олигарси (истинската власт в сянка!) също са евреи; даже изгоненият от Грузия бивш президент Саакашвили беше губернатор на Одеса(?!). Да не говорим, че до всеки възлов управленец в държавата стоят западни „учители по демокрация”… и русофобия.
Войната не предстои. Войната е в ход.
Аз отказвам да мразя!
И ще търся и защитавам истината, защото така разбирам журналистиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене