Благоевград се поклони пред безсмъртието на Апостола

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост почете 149 години от обесването Апостола на свободата Васил Левски. Пред бюст-паметника на Дякона глава сведоха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, гл. секретар на Областна администрация – Благоевград Стоян Христов, председателят и зам.-председателят на ОбС Радослав Тасков и Георги Корчев, командирът на 3-то Бригадно командване полк. Митко Балтов, директорът на ОД МВР ст. ком. Георги Кандев, началникът на Военно окръжие подп. Петър Митев, представители на учебни заведения, на културни институции, политически партии и общественици.

В церемонията, която премина под съпровода на Биг Бенд – Благоевград, участие взеха още директорът на отдел „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград Силвия Домозетска и Регионален клуб към НД „Трдиция“.

Атанас Божурски, възпитаник на ПГСАГ „Васил Левски“ и Яна Стамболиева, експерт към общинска администрация припомниха моменти от живота и делото на Левски.

Васил Иванов Кунчев, популярен с прозвището Левски, е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Левски е участник в легията на Раковски, знаменосец в четата на Панайот Хитов, пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене