Заради високи наеми и ниски обороти магазините в Сандански масово хлопват кепенци

Нов срив в рамките на два месеца регистрираха търговците на дрехи, обувки, аксесоари и хранителни продукти в Сандански. От началото на месец февруари нови 9 помещения са освободени, установи репортерска проверка. Помещенията досега бяха наети от търговци от Сандански. Основната причина да освободят помещенията са високите наемни цени, стартиращи от 50 евро на квадратен метър на централната улица.

С търговията в Сандански в първата година на бизнеса си приключи фирма “Васи”, собственост на Весела Николова, предлагаща бутикови дрехи, внос от Италия. Затвори магазин за детски играчки и аксесоари на търговската ул. “Македония” на Илка Чалъкова. Тя е категорична, че причината за прекратяване на дейността е тотален срив на търговията с детски играчки и аксесоари, тъй като през последните години почти всяко второ семейство поръчва онлайн детски играчки.

През месец ноември оборотът ми бе 2200 лева, през месец декември 3900 лв., а през месец януари 900 лева. Затова взех решение да затворя магазина и да прибера стоката на тавана. Плащах заплата на продавачка, осигуровки, наем. Разходите ми на месец са 2500 лв. Вместо да печеля, аз работя на загуба. Наемах магазина половин години и след като видях, че няма печалба, по-лесно бе да го затворя и да си спестя нерви и напрежение”, сподели Весела.

В момента над 40 са свободните помещения в Сандански в идеален и широк център и на търговската улица “Македония”. Отдават се под наем 12 помещения на ул. “Воден”, която е обособена като търговска в курортния град, и 3 помещения на ул. “Мара Бунева”, която се намира на гърба на Районен съд – Сандански. На ул. “Македония” затвори и магазин “Бамбино” не поради липса на оборот, а поради изтичане на договора за наем. Помещението ще стане банков офис.

Както е известно, в най-големия търговски обект ГУМ са свободни 99 процента от помещенията, отдават се под наем само 4 щанда, като по две от тях са на витрината и вътре в търговския обект.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене