ИЗГРАЖДАТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН КОМПЛЕКС НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ В СКРИНО

В родното място на Свети Иван Рилски – село Скрино ще бъде изграден възпоменателен комплекс на светеца – небесен закрилник и покровител на българския народ. Инициативата е на фондация „Свети Иван Рилски“.

„Сега по нищо не личи, че село Скрино е родното място на Свети Иван Рилски. Замислих се как е възможно до такава степен да неглижираме нашата религиозна, родова, национална и каквато щете памет и да не правим нищо за този светец“, каза адвокат Веска Волева, председател на фондацията.

Общинският съвет на Бобошево вече е дал разрешение за начинанието, определено е мястото за възпоменателния комплекс в село Скрино, готов е идейният проект, който е изложен на видно място в сградата на общинската администрация в град Бобошево и всеки може да се запознае с него.

Проф.Емил Попов, един от най-ярките наши съвременни творци, се е ангажирал с изработването на скулптурната композиция. „Това ще бъде един чудесен център, в който всички хора да могат да отидат и да почетат светеца. Защото по-интимно е родното му място и където се пази спомена за него“, сподели още Веска Волева и изрази надежда повече хора да дадат своята подкрепа. Фондацията „Свети Иван Рилски“ е открила дарителска сметка за набиране на средства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене