Министър Василев: Няма да даваме пари за купуване на самолети на хартия

Парите за отбрана към момента са повече от това, което е предвидено за тази година. Да купим самолети на хартия – няма да даваме пари. Така вицепремиерът и министър на финанасите Асен Василев отговори на думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, че ГЕРБ ще подкрепи бюджета за 2022 г., ако между първо и второ четене управляващите заложат повече пари за българската армия.

Той обобщи, че има приета програма как се достига до 2% за отбрана от БВП за следващите две-три години. „Този план се изпълнява, ние в момента сме малко над това, което е предвидено за тази година“, заяви още Василев.

„Ако има проекти на Министерство на отбраната, които ние не сме видели и не са били предоставени от тях в бюджетната процедура, те трябва да бъдат предоставени и след това разгледани от космията в парламента, да бъдат обсъдени до колко са целесъобразни, след което да се търси начини за финасирането им. Но докато такива проекти няма предоставни, просто да си говорим ето една торба пари за отбраната, няма да стане“, заяви Василев в кулоарите на парламента след парламентарния контрол.

В началото на седмицата Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев заради кризата в Украйна, излезе с позиция, в която се настоява през 2023, вместо през 2024 г. бюджетът за отбрана да стане 2% от Брутния вътрешен продукт. Управляващите получиха и задача да осигурят финансови ресурси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника с акцент гарантиране на опазването на въздушното и морското пространства на страната.

Днес на брифинг от партия ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят решение на Народното събрание за промени в Бюджет 2022 в сектор „Сигурност“, което да гарантира повече средства за отбрана и мерки, които повишават боеспособността на българската армия. „Който не храни своя армия, ще храни чужда“, заяви лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

„Управляващата коалиция може да разчита да подкрепим в бюджета на второ четене с реални средства тези точки, за да може незабавно България да повиши своята боеготовност. Надявам се и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата да ги видим в бюджета, както и за бронираните машини, и те ще получат нашата подкрепа. В противен случай, ще стане ясно, че КСНС е бил само, за да се отбие номерът“, каза Борисов и уточни, че подкрепят решенията на Консултативния съвет по национална сиурност.

Относно твърденията за дупки в бюджета за отбрана, Бойко Борисов заяви, че категорично не приема тези твърдения. Той посочи, че изтребителите F-16 са платени на сто процента и благодари на американското посолство за съобщението, че има нарушен график в доставките и това касае всички останали държави, които са поръчали тези самолети.

Той посочи, че по време на управлението на ГЕРБ над пет милиарда лева са инвестирани в армията за повишаване на работните заплати и повишаване на тяхната боеспособност и припомни, че в първия мандат на ГЕРБ са били платени поръчаните фрегати, кугъри и пантери, които са били поръчвани, но не са били плащани. „За да не се получи същото нещо, ние платихме всичко“, каза Борисов.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене