КУЛТУРНИТЕ СРЕДИЩА В БЛАГОЕВГРАД СА В СТАЧНА ГОТОВНОСТ

В началото на седмицата работещите в музеите, галериите и библиотеките в страната обявиха протестни действия. Макар и на този етап те да са символични, синдикалните структури към тези изключително важни за духа на нацията сектори, се подготвят и за ефективни демонстрации. В Благоевград техните поделения също са в стачна готовност.

Ниско заплащане, граничещо с минималната ставка, лоши условия на труд, липса на средства за поддържането на материалната база – това са част от констатациите, които са валидни и за благоевградските културни средища.

Освен синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ в Регионалната библиотека „Димитър Талев“, в стачна готовност са и колегите им от Регионалния исторически музей. Протестът е срещу малкия размер от средства, предвидени за сектора в Бюджет 2022. Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а за регионалните библиотеки – с 9.2 на сто.

Въпреки обявената стачна готовност музейните експерти не вярват, че ще бъдат чути от отговорните държавни институции. Поне такова е становището на Темелко Темелков, едно от новите попълнения сред музейните работници в Благоевград.

Музеите, галериите, библиотеките са фондохранилищата на националната памет. Пренебрежителното отношение, на което сме свидетели не от вчера, е показателно и за качеството на обществения духовен потенциал – не крие огорчението си директорът на благоевградския музей Кирил Алексиев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене