Футболната фамилия Заневи иска да купи общински имот в топ центъра на Благоевград

Известната футболна фамилия Заневи иска да купи общински имот на метри под площад „Македония“ в центъра на Благоевград. Димитър Занев, баща на орлето Петър Занев и дядо на младата надежда на „Пирин“ Димитър Занев, е депозирал искане в общината да му се разреши да купи общински имот в сградата на ул. „Янко Забунов“ 5. Това е стаята над заведение „Карамел“, което той стопанисва от около година, когато го купи от бившия национал и гл. мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов.

На въпрос кои други помещения в сградата притежават, той посочи това на погребалното бюро и малко помещение на партера до бившата сладкарница „Милена“. Собствениците на кафене „Карамел“ плащат наем на общината за мазето към стаята на втория етаж.

Дали помещението на ул. „Я. Забунов“ 5 и мазето към него да се обявят на търг, ще решат на предстоящата сесия общинските съветници, които в момента дискутират по комисии точките, предвидени да влязат в дневния ред на заседанието на 25 февруари.

47 кв.м е общата площ на общинската собственост в построената през 1957 г. сграда, която е паметник на културата и не може да се събаря или да се променя фасадата, от тях 29 кв.м е помещението над кафенето и 18 кв.м – мазето. Данъчната оценка на общинския имот е 16 510,50 лв., а пазарната оценка, направена от лицензиран оценител, е 20 600 лв. без ДДС, което прави по 710 лв. на кв.м. Строителството е гредоред, но сградата е в топ центъра на Благоевград, почти на площада.

Припомняме, че преди 8 месеца ОбС отказа продажбата на същия общински имот. Тогава оценката му бе близка до данъчната – 16 550,50 лв. без ДДС, но местният парламент отхвърли искането на Общинска администрация за обявяване на търг, като прие мотивите на съветника Кирил Илиев, че общината даде около 20 000 лв. само за ремонта на покрива на същата сграда, освен това на по-централно място друг имот общината няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене