Ресторантьорите: Настояваме да ни върнат 75% от разликата между тока на борсата и тока, прогнозиран от КЕВР

„Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес“. Това пишат в позицията си от браншовата организация.

Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България коментира за „Денят започва“, че миналия месец компенсациите, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, част от дружествата са ги взели като авансово плащане за следващия месец, и не са били приспаднати от сметките за ток.

„Този месец наши колеги имат компенсации, които са начислени, които нямат нищо общо с реалното потребление. На електроенергия на стойност 14 000 лв., компенсацията с ДДС е 118 лв. Заведението се намира в центъра на София, дружеството е ЧЕЗ. В момента сметката е почти тройна, преди да се получи това драстично увеличение на електроенергията, сметките бяха от порядъка на 5000- 6000 лв., тоест има три пъти увеличение на електроенергията“, разказа Коларов.

Държавата не начислява ДДС, когато връща парите на бизнеса, а когато иска да ни ги вземе, си начислява ДДС-то, каза още той. Искането на ресторантьорите е 75% от разликата, която се получава между реалния ток, който е на борсата и токът, който беше при прогнозните цени на КЕВР, да се връща на бизнеса, заяви още Емил Коларов.

„Истината е, че пуснаха една програма, за да пуснат едни пари и сега се опитват да съберат част от тях обратно и то с лихвите“, коментира още Емил Коларов.

Коларов каза още, че е нормално да има проверки и тези, които не са ги отчели да върнат средствата.

„Да променяш правилата при които веднъж си приел документите на тези компании и след една година решаваш, че ще промениш критериите при които трябва да се оценява това дали едни разходи са допустими или не, и да искаш тези пари да бъдат върнати с лихви, това според нас е недопустимо“, заяви още Коларов.

Той каза, че от Сдружението очакват да видят какво ще се случи с отговора на работодателските оранизации по отношение на тока и ако тези 75% не бъдат приети като компенсации, браншът ще се включи в протестите организирани от работодателските организации и синдикатите, но е в готовност и да организира собствени протести./БНТ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене