Корнелия Нинова: Ще оздравяваме държавните предприятия

„Списъкът с язовирите, които спешно трябва да се ремонтират, се изготвя по препоръка на Държавната агенция по метрология и технически надзор към Министерството на икономиката и индустрията. Един от проблемите е точно този – разпилените отговорности и в крайна сметка се получава безотговорност.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации.
По думите ѝ е създадена работна група, в която всеки да представи позицията си, да се изчисти собствеността и да бъде решение какви мерки да се предприемат, да се актуализира списъка с опасните язовири. Срокът е до 15 март. „В бюджета има предвидени средства към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите. Ще положим всички усилия те да бъдат изразходвани целесъобразно, законосъобразно и да има резултат“, обясни тя.

Нинова обясни, че се предвижда съставянето на обществен съвет, който трябва да фокусира проблемите в малките и средни предприятия: „Отправихме към министерства и граждански организации, да дадат представители, за да го създадем“, отговори тя.
„За нас е изключително важна мярката за компенсирането на цената на енерговносителите“, отговори Нинова на въпрос, поставен от “Има такъв народ“, като допълни, че бизнесът намира като добра мярка взетото решение за 250 лв. на мегаватчас.

На въпроса “Имате ли някакви идеи за преструктуриране на ДКК“, Корнелия Нинова отговори така: „В Държавната консолидационна компания има доста разнообразни дъщерни дружества, като всяко едно от тях се управлява от собствен Съвет на директорите. Не мислим да закриваме ДКК, напротив, мислим да оздравяваме държавните предприятия, чрез по-разумна и по-целенасочена политика“, обясни тя.
Нинова допълни, че предварителните данни от проверката на Сметната палата да интересни и в най-скоро време ще го представи.

„Първата задача е да се спрат течовете и кражбите от държавните предприятия, а втората да им бъде намерено достатъчно възможности за бизнес, да се увеличат оборотите.
Третата ни задача е грижата за работещите там и увеличението им на доходите“, каза още Корнелия Нинова.
Министърът на икономиката и индустрията обясни, че редовно провежда срещи с браншовите организации, които касаят малката потребителска кошница. „Най-голямата ни грижа са цените на най-необходимите стоки за хората. Знаем какви са проблемите и се опитваме да ги решаваме“, категорична бе тя.

Нинова обясни още какъв е смисълът на електронното табло, закачено пред Министерството на икономиката и индустрията: „Засякохме големи разлики в някои от основните хранителни продукти между продажбата на едро и продажбата на дребно. С тази информация целим да информираме обществото за надценката. Желанието е за прозрачност и сигнал към спекулантите“, поясни тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене