Благоевград отбелязва 149 години от гибелта на Апостола

С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 149 години от обесването на националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция Васил Иванов Кунчев.

Церемонията ще се състои на 19 февруари от 10.30 часа пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в областния център.
В памет на Дякона ще се проведе и среща разговор, организирана от Регионална библиотека „Димитър Талев“. Инициативата е под надслов „В памет на Апостола“ и е предвидена за 17 февруари от 13.30 часа в зала „Изкуство“. Участници в нея ще бъдат представители на библиотеката и възпитаници от ПГТЛП „Гоце Делчев“ – Благоевград.

Библиотекари от отдел „Читални“ ще представят презентация за живота и делото на Левски, а учениците ще разкажат какво знаят на Апостола на свободата.
На следващия ден от 10.30 ч. в „Детски отдел“ на РБ „Димитър Талев“ ще се проведе и рецитал под надслов „Апостолът на свободата“. В него ще вземат участие децата от 3 „А“ клас при II ОУ „Димитър Благоев”, с ръководител г-жа Георгиева.

В рамките на инициативата учениците ще научат интересни факти за живота и делото на Васил Иванов Кунчев. Предвиден е и рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Апостола на свободата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене