16 февруари – Международен ден на пощальоните и куриерите

16 февруари е определен от Европейския съюз за Международен ден на пощальоните и куриерите. На този ден празнуват хората, благодарение на които писмата и пратките ни достигат до своите получатели.

Професията на „вестоносците“ е сред най-древните, а в стари времена е била изпълнена с много рискове и напрежение. Едва ли е случайно, че и до наши дни е останал изразът: “Не убивай вестоносеца”.

Още в древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Днес куриерските услуги са неизменна част от всекидневието ни.

На 9 октомври пък се отбелязва Световният ден на пощата.

Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори.

Професията на куриерите и пощальоните придоби особена стойност и след началото на пандемията, когато станаха основен канал за връзка между хората и за спомагането за справянето с вируса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене