Музeите в Банско, Разлог и в Гоце Делчев се включиха в протест на културните дейци

Музeите в Банско, Разлог и в Гоце Делчев са в подкрепа на протестните действия на служителите на музеи, галерии и библиотеки в страната. Недоволството е заради размера на средствата, заложени в проекта за държавен бюджет за тази година. Работещите в културните институции носят специални ленти и баджове с надписи „Аз протестирам“ и „Искам повече пари за култура в България“. Основното искане е увеличение с 50 на сто на средствата по стандарта за издръжка.
Сегашното разпределение на проектобюджета за тази година предвижда едва 5% увеличение на средствата.

Протестите се организират от национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и ще се проведат в цялата страна. Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти.

Особено засегнати са 50-те музея у нас, които са финансирани, като местни дейности – разчитат на издръжка на общините, които от своя страна не могат да отпускат голяма финансов ресурс.
Сред тях са музеите в Гоце Делчев и Разлог. Служителите им настояват да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет).

„Музеите са паметта на България. Без тях народната памет няма как да разказва… млади хора напускат, или изобщо не желаят да работят при нас“, споделят хората от културните институции.„С този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване и в културно отношение“, се казва още в протестът на музейните работници. Недостигът на средства се отразява отрицателно на същинската музейна дейност – съхраняване, експозиционна, популяризаторска дейност.

„Обръщаме се към депутатите, министрите и към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Исканията ни са справедливи и съвсем логични. Ще ни намерите във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене