Тодор Джиков: Убиват българския картофопроизводител

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони. Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също.“ Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“, пита Тодор Джиков.

Той прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар. В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи. Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема. Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене