Огняново – за пътя от „зеленото злато” до СПА богатството

Много тютюневи ниви, лоша инфраструктура, един занемарен профилакториум за туристи и някоя и друга твърде скромна къща за гости. Това е „снимката” на гърменското село Огняново преди двадесетина години. В началото на този век почти цялото население в селището се занимава с производство на тютюн, тютюнджиите произвеждат между 120 и 150 тона „зелено злато”.

Днес „фотографията” на населеното място е съвсем различна – никой не мисли за отглеждане на тютюн, инфраструктурата е далеч по-добра от онази преди две десетилетия, изградените нови и модерни хотели са около 25, десетки са подредените и уютни къщи за гости. Хотел, къща за гости, частна квартира, хотел, къща за гости, частна квартира. Това е картината в курортното селище Огняново.

И все пак има нещо еднакво и преди, и сега. Това е прочутата минералната вода, която е истинското богатство на селото. Заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо град Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално.

Затова туризмът смени тютюна в населеното място. Тютюневите ниви и непосилната работа на полето са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за превиването на гръб по нивите. Сега някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

Метаморфозата в Огняново е видна за всеки. Тук къщите за гости и хотелите никнат като гъби след дъжд. Тук почти няма безработица. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища намират работа в хотели, заведения, магазини. Има глад за работна ръка. Защо е този бум на туристи, въпреки че тази година имаше и много тежки две години заради пандемията от коронавирус? Не е тайна, че Огняново се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. По празниците над 90% от легловата база е заета. Реално леглата в селището вече са над 1500. Защото местните хора отдавна са наясно, че тяхното богатство е минералната вода. Тя дава поминък на населението. Тук се предлагат куп глезотии за гостите – басейни с минерална вода, СПА процедури – джакузи, парна баня, сауна. Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на тукашните минерални извори.

Село Огняново вече привлича туристи от страната и чужбина не само с минералната си вода и СПА процедури, а и с красив и зелен парк. Това бе мечта на местните хора от много години. По този начин се създават по-благоприятни условия за отдих и развлечения на открито.

Паркът е „белият дроб“ на СПА селото, в което идват все повече гости. В зеления кът има множество алеи, хиляди цветя, десетки дръвчета и пейки, както и водно огледало. В района е направена детска площадка, има и маса за игра на тенис. Автоматична поливна система се грижи за зеленината на оазиса.

„Паркът е чакана дълго време придобивка и за нас, и за туристите. Защото нашето бъдеще е туризмът. Затова трябва да подобряваме непрекъснато инфраструктурата, както и да предлагаме различни атракции на нашите гости”, твърди кметът на село Огняново – Димитрия Гюрова. Местните хора настояват за повече инвестиции в инфраструктура – улици, тротоари, обходен път, вход и изход на курорта. Защото само с добра инфраструктура ще привличат още повече туристи.

Всички, заети в туризма, са наясно, че трябва още много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите. Доста от хотелиерите са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. „Развитието на туризма е нашето бъдеще. Много от нас, хотелиерите, имат малки земеделски стопанства, за да слагат на трапезата на гостите екологични зеленчуци и плодове. Тютюнът остана в миналото, никой не иска да се връща на полето”, категоричен е хотелиерът Венцислав Шарков.

В махала Чинара всяка втора къща предлага стаи за гости. Сградите са измазани, подредени. Дворовете край тях са чисти и потънали в зеленина. Близостта на квартала до минералната вода води тук всеки ден мераклии да нощуват. „Трябва да ти идва отвътре да си любезен с клиентите. Да умееш да посрещаш, да търпиш гостите. И да ги накараш да дойдат отново. Това се постига с човещина и много работа“, разказват местните жители. За част от тях хотелиерството е хоби, защото се трудят я в някоя от шивашките фирми, я в големите хотели. Но не се плашат от много работа. Не спират да чистят и да подобряват условията в стаите, които дават под наем на гости. Почти всички разполагат със самостоятелна баня и тоалетна.

Жителите на Огняново са благодарни на съдбата. И на минералната вода, и на красивата природа. А туризмът бавно, но сигурно оставя тютюна в историята на селото, за да е настоящето, а и бъдещето на населеното място.

Тук сигурно е едно – никой не иска да се връща към „зеленото злато”, всички са наясно, че бъдещето им е туризмът, а СПА процедурите с лековитата минерална вода са тяхното богатство. И правят всичко необходимо, за да привличат все повече гости от страната и чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене