Матурата ще започва по-късно

По традиция държавните зрелостни изпити започват от 8 часа. Тази година обаче матурите ще стартират с половин час по-късно – от 8:30 часа. Това става ясно от правилата за информационна сигурност за провеждането на изпитите през 2021/2022-а.

„С промяната на началния час се цели осигуряване на възможност за по-спокойно придвижване на зрелостниците и на квесторите до училищата и по-дълъг пропускателен режим с оглед на противоепидемичните мерки”, обясниха пред „Монитор” причина за по-късното началото на изпитите от образователното министерство.

Всяка година има зрелостници, които се явяват и на трета матурата по желание. Те се разпределят в рамките на няколко дни, като има изпити има сутрин и следобед. От инструкциите става ясно, че няма да има промяна в началния час на по-късната матура и тя отново ще се провежда от 14 часа. Все още не ясно по кои предмети изпитите ще бъдат сутрин и по кои следобед, както и дали има опасност зрелосник, решил  да се яви на 2 допълнителни матури, да трябва да се справя с тях в рамките на ден. „Дали ще има по два зрелостни изпита в един ден, зависи от желанията на зрелостниците и комбинациите на предметите. Конкретната дата и началният час на всеки предмет, по който ще се провежда допълнителен ДЗИ, ще станат ясни след обобщаване на заявленията на учениците”, уточниха от МОН.

От всички изпити само задължителната матурата по български език и литература е бъде разделена на три части. За първите две зрелостниците ще имат на разположение по един час, а за трета – 2 часа. За децата със специални образователни потребности са предвидени по 30 минути повече за всяка една част или общо 90 отгоре. За матурите по предмет по избор зрелостниците също ще имат на разположение общо 4 часа. За изпитите по математика, информационни технологии, информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия химия и опазване на околната среда, музика, профилираната подготовката по български език и литература и философия ще имат по 90 минути за първия модул и 150 минути за втория. За матурите по чужд език, история и цивилизации, география и икономика, предприемачество, изобразително изкуство и общообразователна подготовка по философия  първата част ще е в рамките на час, а втората – 18- минути. И двата случая за децата със СОП ще има по 30 допълнителни минути за модул.

Тази година за първи път матурите по информатика и информационни технологии ще бъдат на лаптоп. Затова и за тях има по-различни изисквания за разпределението на учениците. За останалите матури в зала могат да бъдат до 15 зрелостници, докато за ДЗИ по информатника и по информационни технологии може да има само до 10 места.

За училищата, в които ще се провеждат самите изпити, няма специфични изисквания, освен да могат да гарантиран техническото обезпечаване. „Училищата, в които ще се проведат ДЗИ по информатика и по информационни технологии, се определят от РУО въз основа на броя подадени заявления за допускане до ДЗИ от зрелостниците. Предвид това, че практическата част от тези ДЗИ ще се извършва на компютър, училищата трябва да разполагат с необходимите технически устройства и достатъчно бърз интернет”, обясниха от просветното ведомство.

Директорите на училищата обаче трябва да определят длъжностно лице, която да гарантира нормалната подготовка и протичане на двата технологични изпита. От МОН съветва то да е от самото школо, в което ще се провеждат матурите по информатика или информационни технологии. Длъжностното лице трябва да осигури самостоятелно място с лаптоп с напълно заредена батерия за всеки зрелостник и провери, че те отговарят на изискванията за работа, имат инсталирани всички необходими програми за изпита, нямат вируси, да гарантира връзката с интернет в залата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене