Отговаряме на тези въпроси в подкаста на Михаела Георгиева , която разговаря с Мустафа Емин, теолог и историк по образование, израснал по долината на река Места в Западните Родопи

АУДИО : За пъстротата на Рибново от първо лице

Ако не сте посещавали родопското село Рибново, то вероятно го свързвате основно със забележителните помашки сватби и т.нар. “писани булки”, които красят страниците на големите световни издания. Едва ли знаете, че там има византийски мостове, които още се използват от местното население от предимно българи-мюсюлмани. Както и че данните за първите българи от района, приели исляма, датират от средата на 17 век.

Но отвъд пъстрите обичаи, как живеят местните хора, които са успели да съхранят вековните си културни традиции до днес? Кой диктува правилата – жените или мъжете? Какво е вярата за родопските мюсюлмани? Кое ни прави българи и защо религията и етноса са две различни неща?

Отговаряме на тези въпроси в подкаста на Михаела Георгиева , която разговаря с Мустафа Емин, теолог и историк по образование, израснал по долината на река Места в Западните Родопи:

АУДИОТО ТУК 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене