Д-р Красимир Събев: С този бюджет на НЗОК ще закъсат структуроопределящи болници

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса ще бъде рестриктивен и ще закъсат болници, които са структуроопределящи за страната. Втората ми оценка за този бюджет е, че той преходен – до юни месец. Едва ли има друга държава, която да каже: „Ние приемаме до юни, след което ще правим актуализация“. Трябваше да се направи много добре рамката и сметката, за да бъде това бюджет за цялата година. Аз прогнозирам големите харчове след юни. Това заяви в пленарната зала народният представител от ГЕРБ д-р Красимир Събев.

Според него управляващите трябва да кажат на обществото ще има ли здравна реформа, реалистичен ли е бюджетът на НЗОК и дали ще има достъпно и качествено здравеопазване в страната.

Според депутата, въпреки заложеното увеличение на разходната част с 604 млн. лв., без структурна реформа няма как да бъдат удовлетворени интересите на хората, ползватели на здравни услуги, и на работещи в здравната сфера.

„За жалост няма калий в болничните отделения – жизнено важен елекролит. Това трябваше да помислите като управляваща партия. Има неща, които първо трябва да променим, като организация и структура, за да правим тези реформи. 49,8% болнична помощ – първенци в Европа по болнични разходи. Увеличаваме с 3,4% за тази календарна година. Това как ще го оправим за тази година?“, попита д-р Събев.

Той каза, че работещите в здравната сфера не са наясно с „ковидните пари“ и дали те ще се изплащат до април месец.

„Ние не сме приели Закона за бюджета на НЗОК, а вече говорим актуализация на бюджета през месец юни. И ако трябва с регулативен стандарт или в бюджета да бъде записано 2,2 млн. хоспитализации – как определихме от предходната година, че за 2021 г. са 1,7 млн. хоспитализации и сега изведнъж 2,2 милиона?“, недоумява той.

Д-р Събев смята, че за да се постигне качество на лечебната дейност, трябва да се обърне  пирамидата. Трябва също да се остойностят правилно клиничните пътеки и да се прецени правилно броят на хоспитализациите, защото количеството не значи качество. Категоричен е, че между първо и второ четене тези неща трябва да се прецизират.

„Да, вие ще гласувате този бюджет, но къде е в тази сметка системата на болничното здравеопазване!? Областни болници са оставени на произвола, макар, че всички са с над 51% държавно участие. Сутринта съобщиха, че областната болница в Пазарджик няма места за ковид-болни. Всички места са запълнени с инсултно болни. В същото време имаме ограничения на плановия прием, индикативните стандарти не могат да бъдат изпълнени, болниците не получават достатъчно средства и се въртим в порочен кръг“, коментира народният представител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене