Историческият музей в Благоевград показва част от архива на Александър Пелтеков

105459-istoricheski-arhiv-01Регионален исторически музей – Благоевград ще покаже на 3 октомври избрана част от безценния архива на Александър Пелтеков.  Изложбата, която е кръстена „Историята оживява”, се открива в навечерието на 102 годишнината от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство.

„Архивът с материали на Александър Пелтеков е изключително ценен за историята на освободителните борби на българите от Македония и Одринска Тракия. Той е много богат, разностранен и ние сме подбрали, наистина, една много малка част от него, която ще покажем на нашите гости“, каза уредникът на Регионалния исторически музей в Благоевград Елена Александрова.

 

Между архивните материали има и множество вестници, излизали в началото на XX век, които отразяват живота в Македония и борбите за освобождението й. Голям интерес се очаква да предизвика и колекцията от военни и топографски карти.

„Една голяма част от материалите са свързани с ръководителите на ВМОРО. Ние сме подбрали част от програмните документи, които съхранява архивът. Програмни документи на ВМОРО, на Македонския комитет, който е основан в Женева през 1888 година. Имаме множество писма на дейци и ръководители, и основоположници на ВМОРО“, каза още Елена Александрова.

 

Историческият архив на Александър Пелтеков бе закупен от община Благоевград за 50 000 лв. За високата стойност на архива в началото на годината се изказа и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който изтъкна, че експонатите хвърлят нова светлина в историята на страната и региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене