Неврокопчанин е откривателят на Цари Мали град

Цари Мали град

Затрупан от прахоляка на времето хълмът „Св. Спас“ в продължение на хилядолетия бе скрил една дълга, вечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове са стояли скътани късчета от древно познание и драматични събития. Свидетелства за гибелта и появата на империи и малките истории на обикновените хора живели по тези места. Така мистично звучи историята за най-посещаваната през последната година крепост в България. През 2013 година на хълма кипи строителство невиждано и по времето на император Юстиниан при чието управление за последен път е извършено възстановяване на укреплението. Майсторите се трудели на три смени, за да може обекта да бъде тържествено открит на 20 юли 2013 година. Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките и реставрацията, крепостта е имала изключително важно значение в древността. Тук са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков-Пловдив и София.

–          /Веселин Хаджиангелов – археолог/ Откриването на крепостта става случайно. През 2007 година проучвахме средновековната църква „Св. Петка“, когато разбрахме, че иманяри копаят на хълма, дойдохме изгонихме ги, продължихме ние. Още с първите сондажни проучвания установихме, че обекта е изключително интересен. Строен е по времето на император Валент в едно бурно време, във време на разместване на много етноси, не случайно е наречено великото преселение на народите. Смятам, че атрактивността на този обект се дължи на автентичната визия, на която заложихме „Цали Мали Град“ това е представата на младите хора за крепостта. Още в 19 век, когато хълма е бил без растителност , голяма част от руините на крепостта са личали, хората си са представяли, че това е един малък Цариград, такъв какъвто те са познавали по крепостните кули на Константинопол и просто така са го нарекли.

По думите на археолога Веселин Хаджиангелов укрепването на хълма над Балчин започва през трети век. Той разказва любопитно и увлекателно за миналото на крепостта и историята. До днес е достигнала и следната легенда.

–          Една легенда, която битува във балчинския край е за царица Гала, която идвайки от Константинопол, на път за Рим, излекувала своята армия в минералните води и продължила към Рим. Това съвпадение между легенди и историческа действителност, ние открихме с попадането на една рядка монета каквато е монетата на Гала Плацидия – една императрица сестра на император Хонорий.

В близост до историческите обекти по въжен мост дълъг близо 100 метра се стига до тракционен парк, който разполага с 13 съоръжения за децата. Управата на Цали Мали Град планира през следващата година в него да се провеждат концерти и възстановки, както и лятно кино с исторически филми.

novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене