Обстановката в благоевградските училища се нормализира след ваканцията

Директорът В. Величкова иска всички в IX ОУ да учат присъствено, а в ОРЕС да се преминава при карантиниране на паралелка.

Нормализиране на обстановката на училищно ниво със започването на втория учебен срок констатираха директорите на благоевградското VIII СУ Сергей Биров и на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов. По този повод те коментираха, че се наблюдава намаляване броя на отсъстващите ученици и на заболели от коронавирус учители.

Припомняме, че със заповед на директора на РЗИ д-р К. Калоянов, последвали такива на МОН и РУО бе регламентирано учениците от 1 до 4 клас да се завърнат по класните стаи с началото на втория срок, а по-големите – 5-12 клас, да са на ротация, при спазване на изискването за 50 процента присъствено обучение на випуските. За това директорите изготвиха график с предложения, които бяха утвърдени от Министерството на образованието.

Като цяло предложенията на средните училища са за едноседмично обучение в електронна среда на 6, 8, 9, 11 и присъствено за 5, 7, 10, 12 клас. При гимназиите преобладават 9 и 11 в ОРЕС и 8, 10, 12 по класните стаи, а при основните училища 6 клас онлайн.

Как започнаха учебните часове, каква е ситуацията след извънредната ваканция провери репортер на „Струма” в няколко училища. Още от рано сутринта около VIII СУ „Арсени Костенцев” цареше истинско оживление. Районът бе пълен с родители, особено на по-малки ученици, дошли да ги изпратят до училище. Въпреки това пред сградата нямаше струпване и децата много добре знаеха разпределението и пропускателния режим. Съгласно противоепидемичните мерки сутрешният филтър включва и измерване на температурата. На централния вход това се осъществяваше с безконтактен термометър, а на другия посредством  терморамка. Родители изразиха задоволство, че децата им отново са на училище, и снимаха с телефоните си поставеното на видно място седмично обедно меню. Учениците пък, в това число и седмокласниците, се радваха, че са отново заедно и на междучасието излязоха на двора да си играят на снега.

Както „ Струма” писа, в седмицата преди ваканцията, тоест последната на месец януари, директорът на VIII СУ коментира, че ситуацията е трудна. Тогава на работа не бяха 9 учители, в три от паралелките отсъстваха  и класните ръководители и учителите по занималня. Бяха изчерпани всички възможности за заместване от външни учители. На фона на това мнозина родители предпочетоха да оставят децата си вкъщи и в някои класове имаше по 10 ученици. За разликата от тази трудна седмица, сега обстановката е различна, или както обобщи С. Биров: „Усеща се дух и настроение”.

„Мисля, че ваканцията се отрази благотворно, най-вече защото имаше нужда от психическа почивка. В момента нямаме отсъстващи учители поради заболеваемост от коронавирус”, каза директорът и уточни, че съгласно изготвения график в ОРЕС са 5 и 6 клас, присъствено се обучават начален етап и седмокласниците, като няма масово или необичайно висок процент отсъстващи. В потвърждение на думите си директорът на VIII СУ влезе на междучасието при 1 „б”. Класният ръководител М. Георгиева, която е и главен учител, сподели, че отсъства само едно дете.

Самите първолаци бяха в приповдигнато настроение, още повече че в класа имаше двама рожденици и почерпка с питка и бонбони, след което започна часът по информационни технологии. Впечатление направи, че в стаята имаше и двама студенти на практика, които, съгласно правилата, също бяха тествани на влизане.

Ведра бе и атмосферата в Националната хуманитарна гимназия. Там присъствено – първа смяна, се обучават 8 и 12 клас, следобед десетокласниците, онлайн са 9 и 11 клас.

„Много по-добре е да сме тук на училище, отколкото да стоим по цял ден с пижами и да гледаме екраните”, заявиха гимназисти.

Припомняме, че в средата на месец януари ситуацията в НХГ бе критична и безпрецедентна. На работа не бяха 15 учители, под карантина 10 от 25-те паралелки. В някои класове имаше по 5-6 ученици, учебният процес бе силно затруднен. По спешност в класната стая влезе и библиотекарката и общо взето само от помощния персонал не взеха да преподават, но нямаше как да се компенсира отсъствието на толкова много учители, четирима от които по БЕЛ. Поради невъзможност да осъществяват присъствено обучение директорът М. Митов потърси съдействие от институциите за преминаване в ОРЕС. В крайна сметка от МОН разрешиха въвеждане на ротация и НХГ бе единственото училище в областта, където приключиха първия учебен срок с този начин на обучение.

„Към момента нямаме отсъстващи учители. По собствена или по преценка на родителите в ОРЕС се обучават не повече от 15 ученици от цялото училище”, описа настоящата ситуация М. Митов и обяви, че имат готовност от следващата седмица да преминат изцяло към присъствено обучение, тоест и ротацията да отпадне. „Единственият ни проблем е, че имаме две жени от непедагогическия персонал в болнични и вместо по три сега са по две на смяна, но смятам, че ще се справим”, изтъкна ръководителят на НХГ, където след преминаването на критичната ситуация са готови да върнат всички на училище. По този повод М. Митов изрази мнение, че е най-добре директорите да имат правомощия и сами да решават кога и дали да се преминава в ОРЕС / присъствено, тъй като най- добре познават спецификата, конкретните обстоятелства, а и в крайна сметка имат най-голям интерес нещата в ръководените от тях училища да се случват.

Шефката на IX ОУ Василка Величкова пък изрази недоумение от факта, че всички са на училище, с изключение на шестокласниците, които са онлайн. Припомняме, че по времето на предишния министър на образованието Кр. Вълчев бе регламентирано, че училищата с по една паралелка на випуск могат да осъществяват присъствено обучение независимо от пандемичната обстановка и броя на заболелите на областно ниво. По тази причина миналата учебна година учениците на IX ОУ бяха най-много време по класните стаи от всички училища в града. Сега обаче подобна опция не е разписана и от 6-те паралелки на IX ОУ една – с 14 шестокласници, е в ОРЕС, въпреки че училището разполага с необходимата база.

„Не мога да разбера кое налага учениците от 6 клас да са онлайн. Всички колеги са на работа, а и тези, които преподават на 5 и 7 клас, водят и часовете в шести клас. Смятам, че в ОРЕС трябва да се преминава само при карантиниране на паралелка” заключи В. Величкова.

Мнозина родители също се питат откъде „се появи” въпросната ротация.

„Нали казаха, че ако се осигури безопасна среда, включващата и тестване в първия учебен ден на седмицата, децата ще ходят на училище без значение от заболеваемостта. Ето, тестват ги, новорегистрираните случаи с коронавирус са по-малко в сравнение с втората половина на януари, говори се и че тази седмица ще излезем от тъмночервената зона, но децата стоят  пред компютрите. Миналата година най-ощетени бяха шестокласниците, сега пак”, недоумяват майки на ученици в 6 клас.

Дали и как ще продължи ротацията през следващата седмица, това трябва да бъде решено на локално ниво след отчитане на пандемичната обстановка и броя на интензивните легла в лечебните заведения.

Последните данни на МОН от 6 февруари показват, че карантинираните учители са 2,97%  на национално ниво. Най-много са в Бургас – 4,49%, а най-малко – в Благоевград (1,31%). Това обяви зам. министърът на образованието Мария Гайдарова в национален ефир.

Карантинираните ученици са 1,23% в цялата страна. Отново във Варна са най-много – 2%, а в Благоевград – най-малко (0,41%).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене