Проф. Румен Гечев: Важно е да се утвърди социалният вектор на бюджета

Ако имахме АЕЦ Белене, нямаше да плащаме толкова скъп ток

„Няма как да не следим какво се случва в енергетиката на Европа и България, тъй като това е пряко свързано с икономическия растеж, със стандарта на живот, с бюджета“, това посочи в ефира на Нова нюз народният представител от левицата проф. Румен Гечев. По думите му целият проблем с енергетиката се поражда от геополитическата война между Щатите и Русия.

Гечев беше категоричен, че бившите упрявляващи от ГЕРБ носят отговорност за провала на Южен поток и сегашната по-висока цена на руския газ, който преминава през Турция. Той коментира и изказванията за координирана атака. „Атаката идва от слугуването на българските управляващи последните 10-12 години“, заяви професорът.

Гечев припомни за двата реактора, които стоят в Белене и ако в момента те бяха в експлоатация щяха да носят стотици милиони приходи при настоящите високи цени на тока.

„Първо България нямаше да има такива високи цени и второ – от по-високите цени на тока в Европа ние щяхме да печелим. Няма такъв народ по света, който да си държи реакторите в калта и в същото време ще купува ток на много високи цени“, заяви твърдо народният представител.

Професор Румен Гечев каза, че в коалиционното споразумение ясно и точно е посочена АЕЦ „Белене“. Депутатът от левицата допълни, че преди няколко дни Европейската комисия е взела решение ядрената енергетика влиза в зеления пакет, което означава, че аргументите на левицата са потвърдени. „Ако не срещнем подкрепа, не ние, а нашите партньори от управляващата коалиция ще трябва да обясняват защо са против“, посочи професорът.

Румен Гечев коментира и въпроса с Бюджет 2022, който предстои да бъде разглеждан.

В заключение Гечев посочи, че за него като заместник-председател на бюджетната комиися и за колегите му от БСП е важно да се утвърди социалният вектор на бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене