ЛРС-Благоевград – Екстремните зимни условия налагат спешни извънредни мерки

Обилните снеговалежи в някои райони на страната в първите дни на февруари поставиха в извънредна ситуация някои видове дивеч. Снежната покривка в полупланинските ловни полета достигна 30-40 сантиметра и това постави в изпитание дивите животни за тяхното нормално изхранване.

Такава беше ситуацията в цяла Благоевградска област и ловните сдружения реагираха своевременно за вземане на спешни мерки в тази отговорна ловностопанска задача.

” В такива моменти може да се направи извод за зрелостта и отговорността на ловците и най-вече на председателите на дружинки да реагират и веднага да организират подхранването с различни фуражи в рисковите райони” – сподели Иван Василев, председател на ЛРС “Сокол 1911” в Благоевград и доразви мнението си. – “Въпросът не е по време на ловния сезон да се подхранва интензивно за привличане и задържане на дивите свине в даден район, за да бъдат налични за ловните излети, а точно в такива трудни климатични моменти, когато снегът е сериозно предизвикателство и повод да се покаже, че сме истински стопани”.

В ЛРС-Благоевград отдавна е наложена практиката ловните дружинки по места да не изчакват инструкции, а да реагират адекватно съобразно ситуацията. Почти всички дружинки имат резерви от концентрирани и тревни фуражи за такива ситуации. Това е особено важно за ловците, стопанисващи ловни полета във по-високите части на Малешевска планина, Влахина, Рила и Пирин. Дълбоките снегове заплашват най-много пернатия дивеч – фазани, кеклик и яребица, както и заешката популация.

Спешни мерки са взети и в сдруженията от Разлог , Якоруда и Гоце Делчев в Западните Родопи, където снежната покривка е най-голяма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене