В Хаджидимово въвеждат 10 лв. постоянна нова такса за детските ясли и градини

С 10 лв. да се вдигне таксата за посещенията на деца в детски ясли, градини и подготвителни групи е предложението на кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев, депозирано в Общинския съвет. Искането на Терзиев да се направи промяна в Наредбата на общински съвет за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите е мотивирано с факта, че тези цени в общината са от 2008 г.

Корекцията всъщност е направена след постъпило в кметството писмо-предложение от директора на ДГ „Надежда“ в гр. Хаджидимово Диана Манахова и след направен в общината анализ на резултатите от прилагането на действащата нормативна уредба.

Според Терзиев през изминалите 14 г. икономическите условия рязко са се променили, цените на хранителните продукти непрекъснато нарастват, а успоредно с това изхранването на малките трябва да отговаря на изискванията на Наредба №2 от 20 януари 2021 г. за качество.

Към момента родителите на децата в Хаджидимово плащат по 2.50 лв. на ден при посещение на хлапетата им в яслата или градината, и по 2 лв. за целодневната подготвителна група. Предложението на кметската администрация е сумата да остане, но всеки месец наред с нея родителите да плащат и твърдо по 10 лв., за да се покрият пълните разходи, които правят детските заведения за закупуване и приготвяне на здравословна и качествена храна. Увеличението от 10 лв. ще е постоянна такса, независеща от броя на посещенията на децата в яслите или градините.

Предстои гласуване на промяната на следващата сесия на ОбС – Хаджидимово.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене