Спецчасти на САЩ ликвидираха лидера на Ислямска държава в Сирия

Спецчасти на САЩ са елиминирали лидера на „Ислямска държава“ по време на атака в Северозападна Сирия,  обяви президентът Джо Байдън.

 

„Снощи по мое нареждане военните сили на САЩ успешно проведоха антитерористична операция. Благодарение на смелостта на нашите въоръжени сили отстранихме от бойното поле Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши – лидерът на ИДИЛ. По-късно ще изнеса информация във връзка с тази операция“, съобщи Байдън.

Макар че ИДИЛ изгуби почти цялата си територия в Ирак и Сирия, групировката остана активна в определени райони. Нейни подразделения все още действат в различни части на Африка и Азия.

Сирийският президент Башар Асад определя американското присъствие в страната като незаконно, тъй като не е разпоредено нито от правителството на страната, нито от ООН. Според официалните власти в Дамаск САЩ се опитват да откраднат сирийския петрол.

По неофициални данни при днешната спецакция 12 души са били убити. Имало е и силна експлозия в района на операцията, както и принудително взривяване на аварирал хеликоптер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене