Етикет за пушене на наргиле

Наргилетата стават все по-разпространени и познати. Тяхната история започва от далечния Изток, а използването им е свързано с многобройни традиции. Не всеки е запознат с тях, а някои са малко по-различни от това, с което са свикнали повечето съвременни пушачи. И все пак, ако наистина искате да се потопите в тази атмосфера, трябва да се запознаете с основните правила.

По целия свят пушенето на наргиле е средство за релакс и удоволствие. Това е толкова важна церемония, колкото е чаят в съвременна Япония. Придържайки се към основните правила, ще направите процеса по-приятен и удобен.

Ритуал на пушене

В източните страни отказ от пушене на наргиле с домакините на дома се приема като проява на неуважение. За тях това си е традиция и неприемането му се приемакато отказ от ритуала, а това е обида към къщата, в която се извършва.

Трябва да вземете това предвид, за да не изглеждате неучтиви.

Основни правила

Има редица правила, които трябва да се спазват, както от заклетите пушачи, така и от начинаещите. Особено важно е да разберете, какво не трябва никога да се прави:

Набор от „мълчаливи“ правила:

Трябва да приготвите наргиле в спокойна атмосфера. Не бива да бързате, когато приготвяте сместа и разпалватесамите въглени за наргиле. Ако някой друг го прави, не му се мешайте в работата. Това се приема за недоверие към него и несигурност относно неговата компетентност.

Необходимо е да се използват само смеси вкусове за наргиле, а не обикновен сух тютюн.

За пушене се препоръчва да вземат мундщуци за еднократна употреба;

Предаването на маркуча от ръка на ръка не е много уместно. По-добре е да го поставите на място (на специална чиния или стойка), където всеки може да го достигне сам.

Не бива да привличате вниманието на съсед, като го хващате за ръката или прекъсвате разговора. Може леко да го докоснете, ако е разсеян.

Препоръчва се, да държите мундщука с дясната ръка; в културата на Изтока лявата ръка е призната за нечиста. По същата причина трябва да прехвърлите опашката на съседа отдясно.

Върхът на мундщука не трябва да сочи към друг човек. Не е възпитано.

Лошо е да се издуха дим директно в лицето на съсед или събеседник.

Докато сте в компанията, не забравяйте за линията за пушене. Не оставяйте наргилета при вас за дълго време, не правете повече от три всмуквания подред.

Наргилето трябва да се постави на пода или на ниска стабилна маса. Не се препоръчва да го поставяте на маса или да го вдигате високо.

В никакъв случай не трябва да казвате на съседите си как точно да пуши – колко често и дълбоко да вдишва, да вкарват дима в дробовете си или да го задържат в устата си. Правете това само ако някой сам поиска съвет.

След като приключите с пушенето, трябва да поставите маркуча на мястото му.

Ако сервирате наргиле на гостите:

На гостите трябва да се предложи наргиле, след хранене и преди десерт;

На гости може да им предложи да изберат вкуса на наргилето, вида на чашката и вида тютюн за наргиле. Дори ако само един от гостите не харесва разнообразието, то трябва да се промени.

На всеки гост трябва да се предложи индивидуален мундщук-дюза.

Първото дръпване трябва да е направено от този, който е събрал наргилето и го е напълнил с тютюн.

Важно: Не пушете на празен стомах и не пийте алкохол по това време.

Докато пушите се препоръчва да се пие зелен чай, с лека закуска и плодове;

Трябва предварително да изберете места за поставяне на наргиле и за гости.

Когато пушите, трябва да сте се отпуснали, легнали или на по-нисък диван.

След като гостите пушат, според правилата на добрите обноски, трябва да попитате, дали наргилето е било добро.

Ако искате да станете истински ценители и да получите максимално удоволствие от процеса ще ви е нужно да понатрупате опит. Само така и с повече насоки може да станете изтънчен познавач по този въпрос.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене