Не трябва да се разделяме едните на "хубави", а другите на "крадци" и просто трябва да се намери разумно решение на ситуацията.

ЕКСКЛУЗИВНО! Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов безпощадно към премиера: Общините не са крадци

„Мисля, че не е нормално, даде се някакъв старт на преговори между НСОРБ и Министерството на финансите и смятам, че трябва да продължи, защото това, което се пуска в публичното пространство от отговорни хора, не е е отговорно и нямаме нужда от излишни конфликти при цялата криза“. Така кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, коментира изявлението отпреди дни на премиера Кирил Петков, че ще назначава финансова ревизия на общините, които не могат да си платят сметките за улично осветление.
„Не трябва да се разделяме едните на „хубави“, а другите на „крадци“ и просто трябва да се намери разумно решение на ситуацията. 265 общини сме и принципът е ясен за кое колко плащаме – увеличението за ток и газ е между два, два и половина пъти скочило. Нашата община за  електроенергия през 2020 година декември месец е платила около 55 хиляди лева, а този декември – 2021 – 112 517 лв. А бяхме много дисциплинирани и затова организирахме общинските сгради (детски градини, училаща, кметство…) на газ. И пак платихме и за газа двойно. И накрая наградата е как сме „най-лошите“ – не трябва да се правят такива безотговорни изказвания, имаме си Национално сдружение на общините, която предлага конкретни условия, без да се изхвърля..“, подчерта Москов.
„Няма връзка това, което се говори от София и това, за което говорим от общините. Има си АДФИ и Сметната палата – те си контролират нещата, ако има проблем с обществените поръчки, но да лепиш етикет за всички 240 общини, че всички са маскари, това няма да реши проблема. Има си законови механизми за обществените поръчки, но каква е връзката с цената на газа и тока?“, попита още Москов и призова проблемите да не се политизират, да не се решават през медиите.
„Напълно подкрепям колегата Москов от Гоце Делчев. Общините са едни от най-проверяваните в държавата институции“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Сметна палата всяка година заверява годишния и финансов отчет на всяка една община с бюджет над 10 млн.лв. Тези проверки са „за вярно и честно представяне на финансовото и икономическо състояние на общинския бюджет и преустановяване на нередности“. Докладът се изпраща в АДФИ и следва нова проверка.

Пак Сметната палата прави одит на съответствието на взетите решения за целесъобразност и законосъобразност и изразходваните бюджетни средства. Всеки един разход минава през подписа на 6-7 човека. Затова не е добре да изостряме нещата. Защото на всички ни е ясно, че има проблем в държавата. А държавата сме всички ние – всички власти“, заяви още Димов.

По думите му трябва да се има предвид, че общините не могат да спрат социалните и образователните дейности и да чакат проверка и компенсации едва след това.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене