In Memoriam: 4 години без незабравимия и непрежалим Николай Кимчев

На 3 февруари 2018 година, точно преди четири години, едва 65-годишен, от този свят си отиде едно от най – значимите имена в културния живот на Симитли и цяла Благоевградска област – Николай Кимчев (Кимата).

Нека припомним, че Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в плевнята на бащината си къща в Ораново, по-късно слято със Симитли. Още като млад той показва любов към изява на сцената. Рецитирал стихове, пеел песни и забавлявал с голямото си артистично сърце всички приятели и близки.

През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Именно във висшия институт, той усъвършенства и развива таланта си. Завършва класа по актьорско майсторство на професор Димитрина Гюрова.

От 1 юли 1979 година до смъртта си Николай Кимчев е в трупата на Благоевградския театър „Никола Вапцаров“, като за кратко е и негов директор.

Кимата бе неизменна част от делника и празника на Симитли! Всички с нетърпение го чакаха да излезе на сцената и да запее красивите си песни. Пред силата на гласа му всички оставаха безмълвни…

Сцената обичаше Николай Кимчев и той обичаше нея.

И до ден днешен, спомене ли се неговото име, хората веднага се сещат за някоя от неговите роли.

Кольо Кимчев знаеше как да запали искрата и любовта на млади и стари към изкуството…

Кольо Кимчев и до днес е жив в спомените на всички, които са го познавали, защото всеки, който дори случайно се е докоснал до него, е получил поне „една искра от огъня, който гореше в Кимата“ и който целия бе изтъкан от изкуство…

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене